Kvalitní zemina, vyštipování postranních výhonů a prosvětlování zaručí bohatou úrodu rajčat

6. červenec 2019

Sladká chuť a vůně domácích rajčat patří neodmyslitelně k létu. Jejich pěstování není žádná věda, tedy pokud víte, jak na to. Máme pro vás pár cenných rad.

Velké, tmavé skvrny na rajčatech v okolí stopky – to bývá podle zahradníka Pavla Chlouby nejčastější problém, který řeší pěstitelé toto oblíbené plodiny. „Poměrně málo se ví, že takto se projevuje akutní nedostatek vápníku. Myslím, že je důležité vnímat tu rostlinu komplexně a snažit se jí porozumět“, říká Pavel Chlouba.

Výsadba do kvalitní zeminy

Základem vydatné rajčatové úrody je správná výsadba. „My, když zakládáme porost rajčat v našich sklenících nebo fóliovnících, osvědčuje se nám vytvořit takové hrůbky,kde rajčatům dáme opravdu pěknou, dobrou zeminu s rozleželým kompostem. Osvědčuje se nám na dno těch hrůbků použít rohovinu. Ta je tam znát, dá se říct, po celou dobu vegetace“, prozradila Hanka Chvalová, vedoucí zámecké zahrady v Čimelicích, kde úspěšně pěstují desítky odrůd rajčat.

Vyštipování postranních výhonů

„Tyčková rajčata musíme pravidelně vyštipovat. Vyštipujeme všechny postranní výhony a pěstujeme je na jeden hlavní výhon. Je to z toho důvodu, aby se dobře vyvíjely vijany květů a plody dozrávaly postupně a byly pěkné, velké a kvalitní.

Záleží na odrůdách, některé vytváříí těch listů hodně, podle toho my se snažíme ten porost udržovat prosvětlený, vzdušný. Nejprve odvětvíme rostliny do půl metru, až rostlina dál naroste, pak až do metru. Před koncem zralosti postupujeme ještě výš“, popisuje Hanka Chvalová zkušenosti s prosvětlováním rostlin.

Odlisťování

Pavel Chlouba ale upozorňuje na to, že není dobré odlistit rostlinu docela. Podle jeho slov jsou listy producenty energie a mají velký podíl na vzniku plodů. Takže nějaká listová plocha by podle něj měla na rajčeti měla vždy zůstat.

 

Spustit audio