Kus pralesa na Ještědu - i takový dárek můžete najít pod stromečkem

22. prosinec 2014

Liberečtí ochránci přírody už deset let pracují na přeměně smrkového lesa na Ještědu v prales. Nakupují pozemky v oblasti ještědských Plání, sázejí na nich původní dřeviny a věří, že tam postupně vznikne harmonický les plný života. Kus pralesa si teď řada lidí dává díky vánočním certifikátům pod stromeček. Za získané peníze vysadí ekologové v novém pralese další tisíce stromů.

„Už jsme vysadili 70 000 sazenic původních dřevin, co tu rostly odjakživa. Zejména to jsou jedle, buky, jasany, javory a jilmy. Peníze byly taky použity na výstavbu oplocenek a vánoční certifikáty a sbírka posloužily taky k nákupu pozemků, je jich už celkem šest a mají 35 hektarů,“ konstatuje Adéla Kurková z neziskové organizace Čmelák.

Certifikát si koupil taky Václav Balšánek. Proč se rozhodl pro takový dárek? „Koupil jsem ho pro přítelkyni. Jelikož její rodiče vlastní několik domů a pole, tak mi připadalo vtipné, že jedna z jejich dcer bude majitelkou 25 metrů čtverečních českého pralesa.“

Prales zatím vypadá jako běžný les, v opravdový prales se ale postupně přemění.

„Na myšlence pralesa mě baví, že je to dlouhodobá investice. Já jsem dost cestoval, viděl jsem pralesy na Novém Zélandu, v Austrálii. A tam se mi líbilo, že byly hodně zelené. Že tam bylo hodně živo. A když si člověk nechal ujít ty lidi a někde si sednul, tak mohl pozorovat ptáky a zvířata. Takže i sem se budeme chodit koukat, jak se z toho lesa stává prales. Ty stromy budou růst do velikosti, do které můžou a ne že je někdo pokácí na nábytek,“ vysvětluje Václav Balšánek.

„Chceme v pralese i nadále sázet původní dřeviny a v dlouhodobém horizontu bychom chtěli zcelit těch šest pozemků v jeden a vytvořit takový prototyp pralesa, jak by měl správně vypadat,“ dodává Adéla Kurková.

Spustit audio