Kůrovec napadl letos na Jesenicku méně stromů než loni. Jeho vývoj je podle lesníků o dost pomalejší

31. srpen 2020

Kůrovec na Jesenicku aktuálně dokončil svou první generaci. Lesníci mají napilno. Práci jim ale mnohdy komplikuje větší pohyb turistů, kteří toto léto do regionu dorazili. Při kácení napadených stromů i odvozu dřeva z lesa musí být proto opatrnější.

Dvojice dřevorubců Pavel a Petr přijíždí po ránu do lesa a chystá se ke kácení kůrovcových stromů. Pro oba je to rutina. V terénu nedaleko jesenických lázní se pohybují už od jara. „To máte denně 30 až 40 stromů, někdy jen 15. Vypadá to letos lépe než loni, ale chodí tudy lidé, musíme dávat pozor,“ popisuje jeden z dřevorubců.

Dlouhodobé předpovědi počasí podle něj nasvědčují tomu, že kůrovec letos nestihne dokončit druhou generaci. Společně se mnou se do lesa vypravil i místní revírník Josef Poulík. „V současné době zpracováváme pouze stromy, které jsme našli s čerstvými závrty do zelených stromů. Je jich méně než loni,“ popisuje revírník a dodává, že loni byly dvě až tři generace.

Příznivý vývoj dokládají i čísla z předešlých let, „Lesní správa Jeseník spravuje v okrese Jeseník cca 12 tisíc hektarů lesa. Což je 8 revírů. Pokud srovnám nějaká období července, tak v roce 2018 jsme v červenci vytěžili 35 tisíc kubíků kůrovcového dřeva, v roce 2019 to bylo 25 tisíc a v letošním roce 9 tisíc. Pět revírů je stále v kalamitním stavu a tři ve zvýšeném. Největší problém máme na revíru Loštice a Vilémovice, i zde tam je oproti předcházejícím rokům vidět pokles,“ porovnává vedoucí Lesní správy Jeseník Filip Beneš.

Letos zatím nemuseli lesníci řešit ani nedostatek dělníků pro těžbu. Na podzim plánují holiny zalesňovat. Celkem asi 30 hektarů.

autor: aja
Spustit audio