Kůrovec mění krajinu Českého Švýcarska. Do roka odumřou smrky na většině území národního parku

14. srpen 2019 13:04

Obnažené skalní masivy, osamělé borovice a torza stromů. Během tří let se takhle začne proměňovat tvář Národního parku České Švýcarsko, které si většina z nás vybaví jako romantickou krajinu skalních masivů v neprostupném smrkovém lese.

Kůrovcová kalamita podle správců park dokonale promění v přirozenější pestrou mozaiku, která bude mnohem zdravější a odolnější – potrvá to ale léta. Na pohled na umírající les a zrod toho nového si budou muset návštěvníci zřejmě zvykat.

„Za rok už bude smrkový les z velké většiny odumřelý v celém parku. Ten změní výrazně svou tvář – vznikne mozaika, kde budou stát borovice, budou tam i stojící souše, dřevo začne pomalu padat, ale pod tím bude růst poměrně bohaté spektrum nových dřevin. Kůrovec nám svým způsobem i pomáhá změnit ten les na přirozenější ekosystém. Naším úkolem je zastavit kůrovce tak, aby se nešířil k sousedním vlastníkům,“ vysvětluje lesnice národního parku Dana Weberová.

„Dělal jsem léta na Šumavě, a můžu vám říct, že tohle je větší mazec, tady to postupuje hodně rychle,“ konstatuje těžař Josef Beneš.

Odvrácenou stranu vzniku nového lesa líčí mluvčí parku Tomáš Salov. „Podél turistických cest bude v příštích letech nutné zajistit bezpečnost, protože ta torza stromů se začnou rozpadat. Abychom ty cesty nemuseli z bezpečnostních důvodů uzavírat, budeme tam muset dělat častější zásahy a ty stromy kácet.“

autor: Iva Zítková
Spustit audio

Související