Kuřecí polévka se zázvorem podle receptu z Pojizeří

Když se za časů našich babiček blížila zima, měnila se podle toho i strava. Měla nejen zasytit, a také zahřát. Z koření k tomu sloužil třeba zázvor. Patří například do kuřecí polévky podle receptu z Pojizeří, který mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ½ kg kuřecích drůbků
  • 4 mrkve
  • 1 malý celer
  • 3 brambory
  • 2 petržele
  • 4 dkg zázvoru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička celého pepře
  • sůl
  • petrželka

Kuřecí drůbky omyjeme a osušíme. Polévkovou zeleninu omyjeme a brambory očistíme a pokrájíme na kostičky. Oloupaný zázvor, cibuli a česnek posekáme. Drůbky opečeme na másle, vyndáme na talíř. Na stejném tuku pak osmahneme zázvor, cibulí a česnek. Znovu přidáme drůbky, celý pepř, 1 lžičku soli a 1 l vody. Uvedeme do varu.

Vývar vaříme asi ¾ hodiny a průběžně sbíráme pěnu. Poté vývar scedíme. Polévkovou zeleninu a brambory lehce osmahneme na másle, zalijeme vývarem a chvilku povaříme. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku.