Kuře s nadívajnou ze zelí na Květnou neděli

V receptech našich babiček nám Vladimíra Jakouběová připomene význam Květné neděle spojené se svěcením kočiček a dalšími obyčeji. A co se před sto a více lety vařilo? Třeba kuře s nadívajnou ze zelí. Natáčel Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 kuře
  • ½ kg kysaného červeného zelí (680 g)
  • 30 dkg uzeného masa
  • sůl
  • kmín
  • 15 dkg másla

Omyté a osušené kuře osolíme zevnitř i zvenku. Zelí necháme okapat a překrájíme na drobnější kousky. Uzené pokrájíme na drobné kostičky a opečeme na pánvi. Přidáme zelí a společně smažíme asi 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.
Podle chuti osolíme a osladíme. Směs zelí a masa nacpeme do břišní dutiny kuřete až pod kůži. Otvor sepneme jehlou, nebo párátkem. Dáme do pekáče, hodně pokmínujeme a obložíme plátky másla. Podlijeme trochu vodou a přikryté vložíme do trouby. Upečeme doměkka. Během pečení občas přelijeme vypečenou šťávou, případně podle potřeby podlijeme. Podáváme s bramborovými knedlíčky.