Kuře s nadívajnou ze zelí na Květnou neděli
V receptech našich babiček nám Vladimíra Jakouběová připomene význam Květné neděle spojené se svěcením kočiček a dalšími obyčeji. A co se před sto a více lety vařilo? Třeba kuře s nadívajnou ze zelí. Natáčel Jaroslav Hoření.
- 1 kuře
- ½ kg kysaného červeného zelí (680 g)
- 30 dkg uzeného masa
- sůl
- kmín
- 15 dkg másla
Omyté a osušené kuře osolíme zevnitř i zvenku. Zelí necháme okapat a překrájíme na drobnější kousky. Uzené pokrájíme na drobné kostičky a opečeme na pánvi. Přidáme zelí a společně smažíme asi 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.
Podle chuti osolíme a osladíme. Směs zelí a masa nacpeme do břišní dutiny kuřete až pod kůži. Otvor sepneme jehlou, nebo párátkem. Dáme do pekáče, hodně pokmínujeme a obložíme plátky másla. Podlijeme trochu vodou a přikryté vložíme do trouby. Upečeme doměkka. Během pečení občas přelijeme vypečenou šťávou, případně podle potřeby podlijeme. Podáváme s bramborovými knedlíčky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka