Kuřata na zelenině podle receptu Marie Tilschové z roku 1927
Tentokrát se znovu vydáme do městských kuchyní, kde na stole nesměla chybět polévka, i něco vydatnějšího, třeba kuřata na zelenině.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
- 2 kuřata
- kořenová zelenina
- ½ kg rajčat
- 4 dkg másla a 6 dkg tuku
- sůl
- celerová a petrželová nať
- ¼ l kyselé smetany
- 1 lžíce mouky
Kuřata rozdělíme na úhledné kousky, kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kolečka. Pak rozpustíme v rendlíku omastek, dolů dáme vrstvu pokrájených rajčat, na ně kořenovou zeleninu i posekanou nať celerovou nebo petrželovou, potom kousky osolených kuřat, zase rajčata, zeleninu atd., až vypotřebujeme celou dávku. Nahoru poklademe kousky syrového másla. Zakryjeme a dusíme ve vlastní šťávě. Když je maso měkké, přidáme kyselou smetanu s trochou mouky, šťávu necháme přejít jedním varem. Podáváme se vší zeleninou a k tomu brambory. Můžeme dusit v troubě. Autorka k receptu dodává: kuřata živí, brambory sytí a zelenina (v mase) chrání.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka