Kuřata na zelenině podle receptu Marie Tilschové z roku 1927

Tentokrát se znovu vydáme do městských kuchyní, kde na stole nesměla chybět polévka, i něco vydatnějšího, třeba kuřata na zelenině.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Ingredience
  • 2 kuřata
  • kořenová zelenina
  • ½ kg rajčat
  • 4 dkg másla a 6 dkg tuku
  • sůl
  • celerová a petrželová nať
  • ¼ l kyselé smetany
  • 1 lžíce mouky

Kuřata rozdělíme na úhledné kousky, kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na kolečka. Pak rozpustíme v rendlíku omastek, dolů dáme vrstvu pokrájených rajčat, na ně kořenovou zeleninu i posekanou nať celerovou nebo petrželovou, potom kousky osolených kuřat, zase rajčata, zeleninu atd., až vypotřebujeme celou dávku. Nahoru poklademe kousky syrového másla. Zakryjeme a dusíme ve vlastní šťávě. Když je maso měkké, přidáme kyselou smetanu s trochou mouky, šťávu necháme přejít jedním varem. Podáváme se vší zeleninou a k tomu brambory. Můžeme dusit v troubě. Autorka k receptu dodává: kuřata živí, brambory sytí a zelenina (v mase) chrání.