Kuňka ohnivá mizí z přírody. Zachránit jí má úprava několika rybníků na Českolipsku

14. březen 2016

Kuňka ohnivá bývala v minulosti naprosto běžná žabka. Za poslední roky ale její počty v republice klesly o skoro osmdesát procent. Teď je na seznamu ohrožených druhů - ocitla se tam kvůli úpravám rybníků a intenzivní zemědělské činnosti. Na Českolipsku žije ohrožená žába na několika místech. Nejvýznamnějším jsou Manušické rybníky, kde by se po plánovaných úpravách měla rozmnožovat.

„Celkem je tady sedm rybníků a kuňka ohnivá je na některých z nich,“ říká zoolog a ředitel českolipského muzea Zdeněk Vitáček.

Kolem rybníků jsou rákosiny. Ty jsou pro žabku ideální - stejně jako potřebuje mělkou vodní nádrž s pozvolným klesáním ze břehu. Rákosiny ale musí být zaplavené vodou alespoň do šedesáti centimetrů.

Proč vymírá kuňka ohnivá?

„Další vliv na její přítomnost mají ryby. Kvalita té vody souvisí s množstvím a druhy ryb, které jsou ve vodě nasazené,“ doplňuje Vitáček. Podle něj mohou být odhady, že žába z krajiny zmizela až z osmdesáti procent, reálné.

„Příkladem, jak mizí z přírody, jsou Cihelenské rybníky. Přestaly být obhospodařovány, v blízkosti se nacházejí zemědělsky obhospodařovaná pole. Chemizace zemědělství a splachy, to jsou další z vlivů, které mají negativní dopad na výskyt kuněk.“

Žába má ráda osvětlené břehové partie a bylo by nutné pokácet stromy - většinou náletové dřeviny. Podle ředitele muzea se taková úprava týká především Malého širokého rybníku, Prostředního a Horního.

Manušické rybníky

„Jde o to, abychom měli jádrovou lokalitu, ve které bude mít maximálně skvělé podmínky pro svoje přežití a rozmnožování. Z této lokality se pak může šířit na další vhodná místa.“

Podle Zdeňka Vitáčka by bylo dobrá opatření udělat co nejdříve. „Nejvíce by tady pomohla částečná obnova dvou rybníků, které by se zaplavily vodou. Bylo by nutné do dvou let něco udělat, aby pak nebylo pozdě.“

Liberecký kraj se rozhodl kuňku zachránit

Liberecký kraj chce podpořit ochranu kuňky ohnivé v evropsky významné lokalitě Manušických rybníků. Potvrzuje to i radní pro životní prostředí Josef Jadrný ze Změny pro Liberecký kraj.

„My přizpůsobíme to území kuňce. Důležité je, že projekt nevyžaduje žádné výkupy nebo nájmy pozemků, a že na to dostaneme stoprocentní dotaci z Operačního programu životního prostředí. Předpokládáme, že tento pilotní projekt bude realizovaný do roku 2017.“

Celkové náklady na potřebné úpravy se odhadují na více než milion a čtvrt, ale v průběhu projektu se postupně budou zpřesňovat.

Spustit audio