Kulič dle receptu z knihy Domácí cukrářství sester Versbachových z roku 1910

Víte, že šafrán může ovlivňovat vnímání a způsobovat halucinace? Je to tak, ale v množství v jakém ho použijeme do kuliče, svátečního moučníku z dob našich babiček, to nehrozí. Jak na jeho přípravu poradí Vladimíra Jakouběová. Natáčel Jaroslav Hoření.

Recept na Kulič v původní více než staleté podobě:

Ohřej asi 2 kg nejjemnější pšeničné mouky. Pak k ní přimíchej 1 litr vlažného mléka a 8 až 10 dkg dobře rozdělaného droždí a nech těsto vykynouti. Pak přimíchej 4 celá vejce a 6 žloutků, 2 dkg utřeného a rozpuštěného másla, hrozinky dle libosti, asi 20 dkg cukru a trochu arakem neb rumem povlhčeného šafránu a docela málo mouky a vypracuj těsto. Přikryj je lehce a postav na teplé místo k opětnému vykynutí.

Pak z něho udělej buď bochánek, nebo jej zapleť, posyp směsí ze sucharových drobtů, hrubě tlučeného cukru, hrozinek, korintek a tlučených mandlí a upeč v nepříliš horké troubě světlehnědě.