Kulič dle receptu z knihy Domácí cukrářství sester Versbachových z roku 1910
Víte, že šafrán může ovlivňovat vnímání a způsobovat halucinace? Je to tak, ale v množství v jakém ho použijeme do kuliče, svátečního moučníku z dob našich babiček, to nehrozí. Jak na jeho přípravu poradí Vladimíra Jakouběová. Natáčel Jaroslav Hoření.
Recept na Kulič v původní více než staleté podobě:
Ohřej asi 2 kg nejjemnější pšeničné mouky. Pak k ní přimíchej 1 litr vlažného mléka a 8 až 10 dkg dobře rozdělaného droždí a nech těsto vykynouti. Pak přimíchej 4 celá vejce a 6 žloutků, 2 dkg utřeného a rozpuštěného másla, hrozinky dle libosti, asi 20 dkg cukru a trochu arakem neb rumem povlhčeného šafránu a docela málo mouky a vypracuj těsto. Přikryj je lehce a postav na teplé místo k opětnému vykynutí.
Pak z něho udělej buď bochánek, nebo jej zapleť, posyp směsí ze sucharových drobtů, hrubě tlučeného cukru, hrozinek, korintek a tlučených mandlí a upeč v nepříliš horké troubě světlehnědě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka