Krupicová buchta podle knihy Malá kuchařka a hospodyňka česká pro menší a skrovné domácnosti, s podtitulem Úprava laciných pokrmů pro lid, z roku 1903

Někdo vaří podle oka, někdo na hrníčky, někdo všechno poctivě váží. Váhy patřily k vybavení kuchyní našich babiček, a proto se o nich něco dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního a také se dozvíme, jak upéct krupicovou buchtu.

Recept uvádíme v podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Do mísy dej 6 žloutků, 20 dkg cukru, kůru a šťávu z celého citronu, 10 dkg jemně sekaných ořechů a tři to po 3/4 hodiny. Potom přidej 12 dkg jemné krupičky a ze 6 bílků sníh a volně promíchej. Forma vymaže se máslem, vysype krupicí a buchta dá se zvolna péci. Pak se okrášlí ledem a jest za dort, nebo jako nákyp polije se čajem. Může býti 2 i 3 dny napřed již udělána a před upotřebením na okamžik dá se do horké trouby a pak se poleje.