Krupicová buchta podle knihy Malá kuchařka a hospodyňka česká pro menší a skrovné domácnosti, s podtitulem Úprava laciných pokrmů pro lid, z roku 1903
Někdo vaří podle oka, někdo na hrníčky, někdo všechno poctivě váží. Váhy patřily k vybavení kuchyní našich babiček, a proto se o nich něco dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního a také se dozvíme, jak upéct krupicovou buchtu.
Recept uvádíme v podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Do mísy dej 6 žloutků, 20 dkg cukru, kůru a šťávu z celého citronu, 10 dkg jemně sekaných ořechů a tři to po 3/4 hodiny. Potom přidej 12 dkg jemné krupičky a ze 6 bílků sníh a volně promíchej. Forma vymaže se máslem, vysype krupicí a buchta dá se zvolna péci. Pak se okrášlí ledem a jest za dort, nebo jako nákyp polije se čajem. Může býti 2 i 3 dny napřed již udělána a před upotřebením na okamžik dá se do horké trouby a pak se poleje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.