Krkonošskou Rokytnici oblehnou o víkendu pašeráci

20. únor 2015

Rájem pašeráků se v pátek a v sobotu stane Rokytnice nad Jizerou. Nepůjde o současné pašeráky léků a drog, ale připomenutí starých časů na starých dřevěných lyží - časů, kdy pašeráctví bylo vlastně řemeslem. Nejatraktivnější akce celého víkendu - sjezd s pochodněmi, proběhne v pátek v podvečer ve Skiareálu Studenov.

V 10:00 byl Pašeráckej vejkend zahájený na Dolním náměstí Pašeráckým jarmarkem. Ten obnáší hlavně tradiční zabíjačku, řemeslné trhy a také nějakou kulturu - třeba dvě loutkové pohádky, v 11:30 a v 15:30 zahraje rocková skupina Vacancy, po poledni budou k vidění i slyšení Zpěváčci z nedalekého Jablonce nad Jizerou.

To hlavní začne ve čtyři odpoledne, kdy na Dolní náměstí přijde pašeráky a pašeračky přivítat Krakonoš a s ním se průvod vydá do lyžařského areálu Studenov.

Pašeráckej vejkend

Zatím co o Dolní náměstí se starají rokytničtí hasiči, Studenov má na povel Rokytnická Horská služba. A ta očekává příchod pašeráků tak kolem 17:30. Poté bude následovat rozcvička pod vedením pana řídícího a kolem šesté začne výjezd na kopec a ohňová show.

Pak přijde to nejlepší - pašeráci s pochodněmi budou sjíždět kopec, vypukne ohňostroj a bude pokračovat volná zábava. Jen doplňme, že tradice sjezdu pašeráků se táhne již od druhé světové války.

Sobotní program začne v 10:00 ve Skiareálu Horní Domky, kde proběhne třeba módní přehlídka, či přesněji soutěž o nejlepší dobové oblečení a pak bude následovat Termácení po sjezdovkách a boudách.

Kdo by se chtěl vydat na Pašeráckej vejkend s jasankami a v historickém oblečení, ten bude určitě vítán a v sobotu se mu to i vyplatí. Pro účastníky v dobovém vyjde celodenní permanentka jen na sto korun!

Spustit audio