Krkonoše se plní turisty. Kromě jednodenních lyžařů přijíždějí i ti, kteří tu stráví jarní prázdniny

5. únor 2023 08:14

Kvůli prodlouženému víkendu a jarním prázdninám plní turisté krkonošská zimní střediska. Sněhové podmínky jsou ideální, tvrdí provozovatelé lyžařských středisek. Hoteliéři už hlásí velkou obsazenost, přesto volná místa na následující dny a týdny ještě zájemci seženou.

Čtěte také

„Nebyl sníh, teď začalo hezky chumelit, tak jsme si řekli, že se vydáme na hory. Sice nahoře malinko fouká, ale jinak je to super,“ říká Denisa, která přijela do Krkonoš s rodinou na prodloužený víkend.

„Jsem ráda, že sněží, protože u nás není sníh vůbec. Sice jsem na tom stála zatím dvakrát, ale je tady mírný kopec, tak to snad zvládnu, vysvětluje Aneta, která se právě chystá jít vyzkoušet snowboard.

„Na sjezdovkách někde leží kolem jednoho metru sněhu. Je to kombinace přírodního a technického. V posledních dnech napadlo asi 50 centimetrů, hodnotí podmínky obchodní manažer špindlerovské skiareálu Adam Svačina.

Čtěte také

A potvrzuje, že lidí na sjezdovkách přibývá a bude jich určitě ještě víc. „Na jarní prázdniny se zvyšuje počet návštěvníků a vzhledem k tomu, že máme otevřený celý areál, tak jsme na všechny stoprocentně připraveni.

Kvůli velkým přívalům sněhu může ale lyžování být na některých svazích náročnější. Proto i údržba sjezdovek je teď častější. „My se snažíme reagovat i podle předpovědi počasí, podle aktuální situace. Tedy pokud třeba přes noc napadne nový, čerstvý sníh, tak vyráží rolbaři už ráno upravit sjezdovky, ještě před samotným provozem.

Pracovníky hotelů a restaurací čekají náročné dny

„Teď máme před sebou několik týdnů vrcholné sezóny, až do konce února. Je tu hodně Němců i Poláků, až na třetím místě jsou Češi, vysvětluje ředitel hotelu v centru města Ondřej Leplt.

Čtěte také

Sehnat volné místo na jarní prázdniny lze, ale většinou v menších hotelech nebo v těch dál od lyžařských areálů. Velká ubytovací zařízení jsou už hodně obsazena. „Příští týden máme už volné jen dva pokoje na dvě noci. Takže obsazenost zhruba 95 procent. A další týden je v tuto chvíli obsazenost asi 90 procent.

Hodně lidí čekalo na lepší sněhové podmínky. Pobyty rezervovali na poslední chvíli. O jarních prázdninách se jejich délka prodlužuje na pět nocí až týden, což je pro hoteliéry výhodnější.

„Kvůli klidu. Nemusíte tak často měnit prádlo a uklízet pokoje. Hosté jsou zabydleni, takže ani recepce nemusí dělat žádné změny, dodává Ondřej Leplt.

Spustit audio

Související