Krkonoše pod náporem sněhu a lidu. Přibývá lidí, kteří vůbec nevědí, že přijíždí do národního parku

16. leden 2021 10:45

Zasněžené Krkonoše mají před sebou další víkend přeplněný turisty. S uzavřením lyžařských vleků vládnou i nejvyšším českým horám běžky, zimní turistika a skialpy. Co na to horská příroda a její správci? Radka Drahného ze Správy Krkonošského národního parku se zeptala reportérka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Tisíce návštěvníků míří v zimě do nejvyšších českých hor.
„Víme jaká je situace, máme karanténu, lidé ale mohou vyrážet do přírody, určitě můžeme hovořit o tisících návštěvníků. Nemají sice na horách možnost ubytování ani stravovací služby, jde tedy obvykle o jednodenní návštěvníky. Přijedou a užijí si komfort pohybu ve volné přírodě."

A čím dál víc přijíždí lidí, kteří ani pořádně nevědí, že jedou do národního parku.
„V loňském roce i letos se opravdu čím dál častěji setkáváme s návštěvníky Krkonoš, možná jim spíš říkejme výletníci, kteří zcela netuší, že v národním parku platí určitá omezení k ochraně tamní cenné a křehké přírody. Nevědí, jak se mají chovat a vyvádí hlouposti, nad kterými si říkáme, jestli to je vůbec možné."

Co s tím? Správě Krkonošského národního parku se podařilo docílit dobré smlouvy s Policií České republiky.

Čtěte také

Policie už je vybavena na dohledové akce spolu s ochranáři přírody. A ty budou i v nejbližší době.
„Budeme moci sloužit některé služby společně. Policisté budou mít speciální skialpové vybavení, díky kterému budou moci být spolu s našimi strážci nasazeni v lokalitách, které jsou pro nás klíčové. Ať to jsou zimoviště vzácného tetřívka obecného, který je v Krkonoších kriticky ohrožen, nebo hnízdiště sokola stěhovavého, který si právě už tyto měsíce na hnízdiště přivyká."

Zima co zima. Kotelní jámy, partie kolem Luční boudy.
„Veřejnost se tlačí na místa nepřijatelná z hlediska ochrany přírody. Pláně kolem Labské a Luční boudy. Ledovcové kary, Obří důl, Modrý důl, Kotelní jámy. To jsou lokality, které jsou speciálně vyhledávány skialpinisty, protože jim nabízejí zajímavé terény a možnost silných zážitků. Ale zároveň se jedná o přísně střežené lokality Správou národního parku právě pro onu cennost tamní přírody."

Čtěte také

A co pásové čtyřkolky?
„Pohyb jakýmikoliv motorovými vozidly po horách má pochopitelně svá omezení. I v této otázce velmi spoléháme na pomoc policie. Když se rozhlédneme, konečně začala pořádná zima. Teď se dá očekávat, že nastane silná vlna tlaku návštěvníků do Krkonoš. A tomu bude odpovídat co největší nasazení strážců přímo v terénu, aby zabránili ničení krkonošské přírody."

Akce jsou připraveny. Jednu lze spustit třeba už v nejbližších hodinách.
„Jak strážci národního parku tak členové policie budou za porušení zákona ukládat pokuty," dodává mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související