Krkonoše budou opět čisté. Do terénu totiž vyráží dobrovolníci spolu se strážci národního parku

18. září 2022 08:00

Krkonoše prochází dobrovolníci v rukavicích a s odpadkovými pytli. Vyrazili do terénu společně s pracovníky národního parku, aby uklidili hory po letní turistické sezóně. Nejčastěji se poblíž cest a v příkopech objevují PET lahve, plechovky a velkým problémem jsou papírové kapesníky a vlhčené ubrousky. Přesto je podle ochránců přírody odpadků naštěstí rok od roku méně.

„Trasy jsou dvě. Od Boudy Na Pláni dolů a od Výrovky také dolů.“ Skupinka zaměstnanců národního parku dorazila je srubu na Stážném.

Čtěte také

„Sešlo se nás tady asi dvacet. Takže uděláme tři skupiny. Dvě půjdou sbírat odpadky a třetí bude ještě prořezávat jednu cestu. Aby byly ty odpadky případně i vidět, říká strážce Michal Štěpánek.

Všichni už dostali odpadkové pytle, svačinu a rukavice. Ty na ruce obléká i Eva Matějíčková, která by jinak v tuto dobu seděla v teple kanceláře. „Dnes nejsem v kanceláři. Máme akci Čisté Krkonoše, takže jsme se vydaly s kolegyněmi trošku uklízet po turistech. A my, kancelářská děvčata, jsme také rády venku.

Auto vyváží první skupinku na hřebeny

„Dostaly jsme se k Friesově boudě, půjdeme odtud na Hříběcí boudu a po cestě budeme sbírat odpadky, popisuje paní Eva místo, kde začíná s kolegyněmi sbírat. „Tři nalevo a tři napravo a sbíráme.

Čtěte také

Prvních pár desítek metrů nenacházíme nic, jen co se přiblížíme k odpočivadlu, kde je stolek a lavičky, situace se mění. „Snažíme se sbírat věci kolem cesty, když návštěvníci hor něco odhodí. Je tu samozřejmě spousta nedopalků a papírových kapesníků.

Počasí příliš nepřejeme, prší a je chladno, ale sběrači pomalu pytle plní.

„Bývá toho víc kolem odpočinkových míst, ale myslím si, že se to lepší. Že těch odpadků už není tolik, vysvětluje strážce přírody Michal.

A dodává, že turisté jsou víc zodpovědní a hodně věci si odnáší zpět s sebou. Proto odpadků oproti minulým rokům ubývá.

Spustit audio

Související