Křesťané, židé a muslimové pod jednou střechou? V centru Berlína vzniká unikátní chrám House of One

Každý třetí Berlíňan má jiný než německý původ a rozmanitost města má dokládat i jeden nový projekt. V historickém centru metropole vzniká chrám, kde budou na jediném místě evangelický kostel, židovská synagoga i muslimská mešita. Staví se na základech jednoho z prvních berlínských kostelů, který za války zničilo bombardování.

„Takzvaný House of One odráží změny v naší společnosti, která je mnohem pestřejší a stále častěji řeší náboženská témata. Tady si samozřejmě vzpomeneme na věci jako je pokrývka hlavy nebo obřízka. Obvykle je provází emotivní debaty, předsudky nebo porozumění, společným chrámem chceme na víru poukázat jiným, pozitivním způsobem,“ říká evangelický farář Gregor Hohberg.

V jednom křídle budovy bude spravovat kostel, v druhém bude mešita s imámem Kadirem Sancim a v dalším pak synagoga s rabínem Andreasem Nachamou.

„Stali se z nás něco jako bratři, a to nejen v duchovní rovině. Neustále se setkáváme, diskutujeme a spřátelili jsme se. Vlastně se stalo to, co si od projektu slibujeme – všichni jsme pod jednou střechou a ani jeden se necítí, že by byl jen host na cizím území,“ popisuje rabín.

Kosmopolitní islám

Stejně to vidí imám Sanci, podle kterého může společný chrám sehrát roli i v boji proti extremismu. „Vznikne tu domov pro kosmopolitní islám, kde se budou pořádat preventivní programy. Hlavním jazykem navíc bude němčina a hlavně mládež může kázání více rozumět. Mladí už dávno nemluví jen arabsky, turecky nebo pákistánsky, mnohem lépe ovládají němčinu,“ říká.

Farář Hohberg připomíná, že podobné budovy existují i jinde, ta berlínská se bude ale v řadě věcí vymykat.

„Pár projektů, kde najdete několik církví pod jednou střechou, už existuje, například ve švýcarském Bernu. U nás je ale jedinečné, že s tou iniciativou přišli sami duchovní a myšlence se podřídila také architektura celé budovy. K tomu se přidává, že společný chrám bude stát přímo uprostřed evropské metropole na muzejním ostrově v samotném srdci Berlína,“ uzavírá farář.

autoři: Václav Jabůrek , prh
Spustit audio

Související