Krejčovství. Od ucha jehly až po textilní velkoprůmysl

Na dnešní den připadá výročí založení prvního krejčovského cechu v Čechách. Téma, možná na první pohled nezajímavé, skýtá mnohé nečekané příběhy. Napsala Krista Nebeská.

Ty jsou rozložené v čase více než sedmi století. Od časů, kdy bylo oblečení zhotovováno pouze ručně až po tovární výrobu textilního velkoprůmyslu. Od nevrlého krále Rudolfa s krajkovým límcem pod bradou po elegantní lehkost módy dvacátých let. Jsou to příběhy inovace a lidské vynalézavosti, citu pro krásu a podnikavého ducha.

Ve znaku byly nůžky, jehla a špendlík

Jehelníček

Krejčovský cech je prvním založeným cechem v českých zemích a je dobré zmínit, že u nás odstartoval krejčovskou tradici, trvající do dnešních dnů. Ve svém erbovním znaku má tento cech vyobrazeny krejčovské nůžky s bodcem mezi čepelemi, jehlu a špendlík - nástroje, které doprovází toto řemeslo až do současnosti, bez ohledu na inovace a novinky.

Hrdinou dalšího dílu Příběhů z kalendáře bude profesor, kterému slávu přinesl román Jméno růže.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související