Krátkodobý průjem nezastavujte, jinak trvá déle, radí Kateřina Cajthamlová

2. červen 2023

Každý se s ním v životě aspoň jednou setkal. Průjem může způsobit nevhodná strava i kombinace potravin, ale také užívání léků, třeba antibiotik. Pokud je průjem akutní, není to sice nic příjemného, ale není nebezpečný.

„Průjem je vždycky příznakem něčeho, co naštěstí většinou bývá úplně nevážné. Příčinou mohou být klasické sezónní cestovatelské průjmy, které trvají den dva. Tělo tím reaguje na nějakou dietní nekázeň, která urychlí hybnost střev tak, aby se to co nejdřív vyloučilo z těla,“ zjednodušeně vysvětluje gastroenterolog Ondřej Štěrba.

„Střevo podráždíte, když sníte něco nezvyklého ve vaší stravě, třeba něco hodně mastného nebo kořeněného, ale častější bývá nějaká infekční příčina. V tropech proto doporučuju balené potraviny a ovoce, které se dá loupat. Dávejte si pozor i na nápoje s ledem, protože ta voda, z které se udělal led, v sobě může obsahovat infekci,“ doplňuje Kateřina Cajthamlová.

Akutní průjem není nebezpečný

Lékaři ho popisují jako nadměrné vyprazdňování více než dvou řídkých stolic, které může být spojeno s teplotami, nevolností a křečemi. „Toto většinou přejde do pár desítek hodin, a pro dotyčného člověka to do budoucna neznamená nic jiného než nepříjemný zážitek,“ uklidňuje gastroenterolog.

Klasický průjem by neměl obsahovat ani krev, hlen nebo hnis. „Závažné průjmy se dají poměrně lehce laicky odlišit tím, že ten průjem trvá dlouho, tedy více než týden,“ říká Štěrba.

„To, že se něco chystá, poznáme podle výrazného kručení břiše a plynatosti. Každý by měl stolici sledovat a znát hlavně konzistenci a barvu. Když je černá, může jít o cévní průjem a měli byste hned k lékaři. Dobré je také vědět, co jste dělali a s kým jste se setkali. Jsou průjmy získané i od zvířat. Průjem bývá průvodním jevem infekcí, takže se může přenést i podáním ruky,“ vyjmenovává lékařka.

Průjmy vyvolané jinými příčinami

„Běžné neinfekční průjmy znají studenti ve zkouškovém období. Ten má neurogenní původ. Když jsme vystrašení, tak se nám vyprázdní střevo, ale to opravdu přechází za den,“ vysvětluje doktorka.

Diabetik může mít takzvané hladové průjmy. „Pokud má dietu, kde nemá dostatek potravy, může docházet k překyselení žaludku. Starší lidé někdy jedí méně, než jejich tělo potřebuje, proto bych doporučovala menší dávky pětkrát denně a opravdu, aby toho bylo dost,“ nabádá Kateřina Cajthamlová.

Průjmy provázejí i intolerance některých složek potravy. Často je intolerance na laktózu v mléku, protože střevo stárne a jeho enzymatická výbava také. V tomto případě stačí upravit stravu, dnes seženete i bezlaktózové potraviny či mléko.

Léčba průjmu

Důležité je odpočívat, mít toaletu v blízkosti, hodně pít a dát si střevní klid. „Můžete si dát na den absolutní dietu, a postupně přecházet na suchary nebo pečivo,“ doporučuje lékař. „V těchto případech není potřeba nic brát, když budeme krátkodobý průjem zastavovat, jen si ho prodloužíme,“ upřesňuje doktorka Cajthamlová.

  • Pokud dojde ke změně bakteriálního osídlení vašeho střeva v důsledku vašeho dlouhodobého autoimunitního onemocnění, kupte si v lékárně prebiotika a probiotika.

  • Pokud jde o průjem z nervozity, jezte pomalu a menší porce, nepijte bublinkové nápoje a pečujte o duševní klid.

  • Pokud jde o dietní chybu, vyvarujte se příště tučné stravy a více pijte

  • Pokud trvá déle než týden, zajděte k lékaři. Může odhalit i autoimunitní onemocnění

Může souviset dlouhodobý průjem s operací žlučníku? Jaký vliv má na průjem Crohnova nemoc? Co je to imperativní průjem? Poslechněte si dotazy posluchačů, kde nechyběla básnička ani odborná konzultace, a rady Kateřiny Cajthamlové v pořadu Vesele a zdravě.

Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio