Krásná mravenečnice okouzluje návštěvníky liberecké zoo

V jednom z výběhů liberecké zoologické zahrady můžou návštěvníci nově vidět Beigly, samici mravenečníka velkého. Budoucí partnerka samce Ria si už zvykla na nové prostředí po příjezdu ze zoo v maďarské Budapešti.

Mravenečníci jsou v přírodě samotáři, a tak má každý z nich vlastní expozici. Za celou dobu své téměř stoleté existence liberecká zoo mravenečníky ještě nikdy nechovala.

Spořádají až 30 000 mravenců denně

„S jazykem dokážou mravenečníci i kmitat a vystrčit ho v jedné minutě až stošedesátkrát,“ říká mluvčí zoo Barbara Tesařová a pokračuje: „Dokážou spořádat až třicet tisíc mravenců denně, to u nás není možné, tak je krmíme směsí hovězího masa a rašeliny.“

Mravenečnice Beigly, nová obyvatelka liberecké zoo pochází z Maďarska

Mravenečník velký, též zvaný tříprstý, ohrožený druh, je obyvatelem tropických lesů a travnatých krajin – jihoamerických a středoamerických pamp. Je to největší druh mravenečníka, žije výhradně na zemi. Má protáhlou hlavu, žádné zuby a až 60 cm dlouhý, tenký jazyk s lepkavými slinami. Přestože se mu říká tříprstý, má na končetinách prstů pět, velké drápy, kterými rozbíjí termitiště, jsou ale jen na třech z nich. Mravenečníci mají hustou srst, nejdelší je na ocase. Jsou vyzbrojeni výborným čichem. Mravenečník je samotářské zvíře. Samice rodí po půlroční březosti jedno mládě. To se po narození vyšplhá na matčin hřbet, kde se až rok pevně drží její dlouhé srsti.

Samice mravenečníka – nová obyvatelka liberecké zoo

Mravenečník (ilustrační foto)

Zoologická zahrada v Liberci získala samici mravenečníka velkého. Zvíře přivezli maďarští chovatelé ze zoo v Budapešti.

Zoologové nový druh vybrali záměrně, mravenečník velký nebo také tříprstý je totiž velmi neobyčejné zvíře, mají totiž i nejnižší tělesnou teplotu ze všech teplomilných suchozemských zvířat. „Je to pouhých 32,7 stupňů Celsia,“ upřesňuje Tesařová.

Mláďata? Možná příští rok

Cílem libereckých chovatelů jsou především mláďata, vysvětluje zoolog Luboš Melichar: „Samici je teprve rok a půl, letos mláďata nebudou, čekáme, až vyspěje.“ Mravenečníci v Liberci obývají pavilon, který byl původně postaven pro gepardy.

Na mláďata je samice mravenečníka zatím mladá, musí nejdříve dospět
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio