Krasličky z hor. Práci vrchlabské Milady Jeriové ocenila Asociace malířů kraslic mistrovským titulem

4. duben 2021 10:49

Východní Čechy právě neoplývají tradicemi malování kraslic. O to cennější je, že i v našem kraji působí hned několik mistrů této lidové výroby. S redaktorkou Eliškou Pilařovou si připomeneme, že jedna z našich nejlepších krasličkářek, Milada Jeriová, je z Vrchlabí.

Čtěte také

Velikonoce jsou tu. A tady rozehřátý vosk. Vypadá to jako stará stříbrná lžička.
„Ano, mám na ní včelí vosk. Pod lžičkou je kahánek a jak se vosk rozehřeje, tak do něj namáčím špendlíkovou hlavičku zapíchnutou v tužce a přenáším vosk na vajíčko. Až mám vzor, jaký si představuji, tak vejce namočím do barvy."

„Je to taková vosková batika. Na místa, kde je nanesen vosk, nemůže proniknout barva a tím vznikají vzory. Jedná se o starou lidovou techniku zdobení kraslic."

Paní Milada Jeriová, majitelka Zlatého kolovratu, tedy ceny pro mistry lidové výroby.
„Já už krasličky maluji už 40 let. První vajíčko nevypadalo jako tyto poslední, ale když je vytrvalost, tak se dílo podaří."

Krásně tu voní vosk

Je tady celá miska voskových voštinek. U paní Milady to musí být na Velikonoce neuvěřitelná krása. Všude v ošatkách vajíčka.

„Je to pravda. A také tam bývá dost rušno. Známí samozřejmě vědí, že maluji krasličky. Tak si pro ně chodí. Jdou na jistotu."

Některé ošatky jsou památeční. Alespoň my doma jednu takovou máme. Jsou v ní husí vajíčka, které malovala naše babička. Máme tam kraslice od maminky.

Čtěte také

Co obsahuje taková památeční ošatka paní Jeriové?
„Mám několik vajíček, kterých si velice cením. Například od paní Peterkové, která dělá vyškrabávané kraslice, říká se jim vamberecké, protože opravdu vypadají jako krajkové. Mám kraslice leptané v zelové vodě od paní z jižních Čech. Mám také krasličku zdobenou slámou od paní Anny Rusové, která je uznávaná i v zahraničí."

„Mám dvě krasličky od zakladatele Asociace malířů kraslic, to byl pan Miroslav Kubišta z Libotenic. Zasloužil se o to, že se tito malíři spojili a zachovávají tradici."

Na tuto naši tradici hledí v zahraničí s obdivem, protože to je zcela výjimečná záležitost. V takové šíři a lidovosti aby se malovaly kraslice, to si myslím že není vůbec nikde.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související