Králík ve slaninovém kabátku potěšil velkého milovníka jídla Tomáše Töpfera

V Pochoutkách na talíři jsme si užili veselé návštěvy Tomáše Töpfera. O Nadě Konvalinkové řekl, že tak jako si někdo domů pořídí horské sluníčko, aby mu bylo dobře, oni pozvali do divadelního souboru Naďu. Všichni jsme si vychutnali v restauraci La Farma pečeného králíka ve slaninovém kabátku s bramborovými noky a špenátem.

Králík ve slaninovém kabátku

Ingredience na 4 porce:

4 králičí stehna

sůl

pepř

4 větvičky tymiánu

8 plátků slaniny

4 plátky másla

Postup:

Maso očistíme, odblaníme, osolíme, opepříme, položíme na něj větvičku tymiánu a obalíme dvěma plátky slaniny.

Každé takto upravené králičí stehno vložíme do pekáčku, přidáme trochu vody a pečeme 1,5 hodiny při 180 °C. Před koncem pečení poklademe stehna plátkem másla.

Připravujeme-li maso metodou sous-vide, maso vložíme do igelitu, vakuově zabalíme, ponoříme do vodní lázně s vodou horkou 65 – 70°C a vaříme zhruba 12 hodin.

Bramborové noky

Ingredience:

1 kg brambor

300 g hrubé mouky

1 vejce

1 špetka soli

Postup:

1 kg brambor uvaříme, oloupeme a necháme 1 den odležet. Potom nastrouháme, přisypeme 300 g hrubé mouky, osolíme a přidáme 1 vejce. Vypracujeme bramborové těsto (rychle, protože řídne).

Z těsta vyválíme válečky, ze kterých odkrajujeme cca 2 cm dlouhé špalíčky. Vaříme v osolené vodě a vyndáváme hned, jak vyplavou na povrch vody. Lehce orestujeme na oleji.

Špenát

Ingredience:

500 g čerstvého špenátu

2 cibulky

5 stroužků česneku

sůl

pepř

Orestujeme cibulku nakrájenou na kostičky. Přidáme špenát, nasekaný česnek, sůl a pepř, orestujeme 2 – 3 minuty a můžeme podávat.

Servírujeme s vídeňskou cibulkou.

Martin Zvonař

O tom, že bude kuchařem, se rozhodl sám, protože měl školu tehdy za rohem. Na vaření myslí i ve vaně. Tu si napustí, pak přemýšlí a nakonec posílá nápady svému šéfovi. V kuchyni se snaží zužitkovat úplně všechno. Rád se učí nové věci a zkouší zajímavé potraviny. Největší odměnou pro něj je, když hostům chutná a vrací se.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.