Krajský soud v Ostravě začal řešit případ podvodných půjček

25. září 2018 12:00

Obžalovaná je žena z Frýdeckomístecka, která jako obchodní zástupkyně několika nebankovních společností uzavřela s desítkami lidí smlouvy o půjčce či o poskytnutí úvěru. Peníze jim ale nevyplatila a použila je pro vlastní potřebu.

Žena z Frýdku-místku měla podle obžaloby dluhy. A potřebovala peníze. Jako obchodní zástupkyně finančních společností našla cestu, jak se k nim dostat. „Žádala své klienty, které již znala, aby svým jménem žádali o úvěry či půjčky. Ona sama tyto peněžní prostředky, které získala, těm žadatelům vůbec nevyplatila, ponechala si je,“ popisuje státní zástupce Marián Mácha.

Tímto způsobem uzavřela během dvou let přes 250 smluv. Lidem žena podle žalobce slibovala, že za ně bude splátky hradit, jenže to se jí dařilo jen ze začátku. „Protože princip celého jednání byl takový, že vytloukala klín klínem, kdy předchozí finanční závazky hradila právě z prostředků získaných touto činností,“ dodává Mácha.

Lidi přitom přemlouvala pod nejrůznějšími záminkami, aby si místo ní vzali u společností, pro které pracovala, půjčku. „Jako že jí zemřel bratr, zanechal jí různé dluhy v rámci dědictví, které ona potřebuje řešit. Jindy, že potřebuje finanční prostředky pro vybavení bytu své příbuzné a podobně. Takže tito lidé vzhledem i k jejímu daru řeči, k jejímu charismatu se nechali přesvědčit,“ říká státní zástupce.

V případě prokázání viny hrozí obžalované až deset let vězení. Ke svému jednání se vyjádřit nechtěla. Její obhájkyně Zuzana Božková míní, že šlo o vzájemnou dohodu mezi ní a klienty finančních společností a tak její počínání není trestným činem.

„Vzhledem k tomu, že klienti těch nebankovních institucí si brali peníze od obžalované na základě nějaké smlouvy o půjčce, ať už ústní nebo písemné, mám za to, že v podstatě to nebylo nic proti ničemu, protože uzavírali samostatné smlouvy mezi sebou a tímto způsobem nepoškozovali ani nemuseli poškozovat ty nebankovní sektory,“ míní obhájkyně.

Nebankovní společnosti škodu, které půjčky poskytovaly, škodu vyčíslily na více než 7 milionů korun.

autor: iha
Spustit audio

Související