Krajská nemocnice v Liberci na 2 hodiny zastavila testování na koronavirus. Neměli čím testovat

30. březen 2020 14:56

K pondělku 30. března bylo v kraji na COVID-19 pozitivně testováno 88. Nejvíc nakažených je na Liberecku, naopak nejlépe je na tom Českolipsko.

Čtěte také

Krajská nemocnice v Liberci pozastavila v pondělí 30. března na 2 hodiny testování pacientů na COVID-19, kvůli nedostatku odběrových sad pro testování. Nemocnice to uveřejnila na svém Facebookovém profilu, České tiskové kanceláři informaci potvrdil mluvčí nemocnice Václav Řičář. „Počítáme, že během pozdního odpoledne odběrové místo opět zprovozníme," dodal Řičář. 

Nemocnici se testování podařilo znovu rozběhnout už po dvou hodinách od oznámení o nedostatku testů.

Denně podle Václava Řičáře provedou v pracovních dnech na 200 testů, o víkendu to byla zhruba polovina. Na nedostatek odběrových setů si Liberecký kraj stěžoval už minulý týden. Náměstek hejtmana Přemysl Sobotka z ODS to tehdy označil za selhání centrální distribuce. Ministr vnitra Jan Hamáček v reakci na twitteru uvedl, že v úterý ráno přistane v Praze na ruzyňském letišti 50.000 odběrových sad a budou rychle distribuovány. Ministerstvo vnitra podle něj zajišťuje další dodávky tak, aby se výpadek neopakoval.

V kraji jde o jedno ze tří stacionárních odběrových míst, všechna jsou v nemocnicích. Další funguje od pátku 27. března v Jilemnici a od 30. března v České Lípě. Další by mělo vzniknout i v Jablonci nad Nisou. Odběr zajišťují také dvě sanitky. Celkově zatím bylo v Libereckém kraji testováno 1063 lidí. Odběry se provádějí jen lidem, u nichž to doporučí hygienici nebo lékaři. Karanténu nařídili hygienici v Libereckém kraji u 39 lidí, další stovky jich jsou v karanténě nařízené praktickými lékaři.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související