Krájíte brambory na talíři nožem? Ladislav Špaček vysvětlil, proč je to špatně

Jak se popasovat s některou přílohou na talíři je leckdy oříšek. Porcujete brambory nožem? Jak je jíst způsobně má svoje překvapivá pravidla.

Brambory nekrájíme jako maso nebo zeleninu nebo cokoliv jiného na talíři. Brambory krájíme vždycky jenom vidličkou. To proto, aby ten řez nebyl rovný a hladký, ale bohatě strukturovaný, aby se brambor vlastně rozpadl a nasál tu šťávu nebo omáčku, která je na talíři.

Kdyby byl řez veden nožem, byl by hladký, uzavřený. Brambor by nic nenasál a šťáva nebo omáčka by zůstala na talíři.

Podle dědečka ne

Vzpomínám si na svého dědečka. Byl to vzácný muž a vzpomínám na něj s láskou, ale učitel stolování to nebyl. On si ty brambory rozmačkával přímo do omáčky na talíři.

Tak na to, co dělal můj dědeček, okamžitě zapomeneme. Omáčku dostaneme do brambor právě tím, že je překrojíme vidličkou. Hrubý řez lépe nasaje tekutinu.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.