Krajinou příběhů – nový pověsťový cyklus četeb na ČRo Liberec

16. říjen 2017
Koktejl

Rozhlasovou četbu pověstí z Libereckého kraje můžou zájemci poslouchat v rámci nového kulturního magazínu Českého rozhlasu Liberec, nazvaného Kultura pod Ještědem. Každý pátek po 18. hodině.

Kraj pod Ještědem a Jizerskými horami je svébytnou oblastí s drsným charakterem a nenapodobitelnou,tajemnou náladou.Podhůří Jizerek a severní strany Ještědského hřebene bylo po staletí domovem německy mluvících horalů, kteří si vyprávěli tajemné, mysteriózní příběhy, zrozené zdejším drsným krajem.

Nechte se pozvat k poslechu nového kulturního magazínu Českého rozhlasu Liberec:

Jsou to mnohdy příběhy hrůzostrašné až hororové, jaké v česky osídleném vnitrozemí nenajdeme, jim podobné bychom našli spíš v pohádkových knihách bratří Grimmů, nebo v Lužici, zřejmě jsou inspirované drsnější realitou života zdejších sklářů, tkalců, svážečů dřeva, kteří měli život o poznání těžší než obyvatelé česky mluvícího vnitrozemí.

Tajemný doktor Kittel, čerti na Ještědu a hradní páni

Přestože dnes je tento kraj osídlen výlučně českým etnikem, pověsti o čarostřelcích, doktoru Kittelovi, tajemném Faustovi Jizerských hor, pruských nájezdech za sedmileté války, čertech na Ještědu nebo hradních pánech, kteří zaprodali duši ďáblu, se tu vyprávějí dál. Že krajina ani po odsunu nezůstala němá, je zásluha zdejších vlastivědných badatelů, historiků a regionálních tvůrců, kteří původně německé pověsti po léta zpřístupňují i česky mluvícímu publiku. A nyní jsou jimi zpracované pověsti z podhůří Jizerských a Ještědských hor nově dostupné i zdejším rozhlasovým posluchačům.

Bylinková zahrádka doktora Kittela v Krásné na Jablonecku

Příběhy načetli liberečtí herci Sýkora a Polách

Český rozhlas Liberec připravil na letošní podzim pro své posluchače pověsťový cyklus rozhlasových četeb, nazvaný Krajinou příběhů. Seriál čtený libereckými herci, Markem Sýkorou a Martinem Poláchem natočil podle autorských pověsťových textů zdejších spisovatelů Františka Patočky, Vladimíra Mikoláška a Marka Řeháčka režisér Michal Bureš. První dva jmenovaní autoři převyprávěli původně německé pověsti v knihách Čerti na Ještědu a Ďáblův doktor, vydaných v osmdesátých letech Severočeským nakladatelstvím, z nichž také čerpá náš připravovaný rozhlasový cyklus. Třetí jmenovaný autor, o generaci mladší liberecký spisovatel a vlastivědný badatel, Marek Řeháček poskytl Českému rozhlasu své dosud nepublikované autorské adaptace původně německých pověsťových námětů z Frýdlantska a Jablonecka.

Kittelovo muzeum v Krásné na Jablonecku má tajemnou atmosféru
autor: David Hamr
Spustit audio