Kožené boty, brašny a další věci mohou být dlouhověké. Musíme je však chránit a ošetřovat

4. listopad 2021

Přírodní materiály přicházejí stále více do obliby. Platí to i pro věci z pravé kůže. Ty jsou velmi pevné, trvanlivé, dobře se nosí, nicméně i tak vyžadují ochranu a to hlavně v zimních měsících.

Asi nejvíce v zimě trpí obuv. Kožené boty vydrží opravdu hodně, nicméně voda, sníh, nízké teploty v kombinaci se solí, kterou používáme k posypu, dokážou zničit i ty nejpevnější boty. Proto je musíme před vnějšími vlivy chránit. Zdá se, že je to jednoduché, nicméně kůže může být i křehká a lehce zničitelná.

Tak třeba už její čištění. Nejlépe je ji otřít jemně vlhkým hadrem nebo velmi jemným kartáčkem. Platí to jak pro boty, tak i pro oděvy, tašky či kožené doplňky. Poté ji nechat dobře vyschnout při pokojové teplotě. V žádném případě nesmíme kůži sušit přímo na zdroji tepla, i kdyby to byl jen pokojový radiátor. Rychlé vyschnutí může způsobit popraskání kůže, které je fatální a nedá se opravit.

Kožené rukavice z Abertam

Po usušení kožených výrobků bychom je měli ošetřit vhodnými přípravky. Ty se dají sehnat na boty v obuvi, na ostatní kožené věci v prodejnách kožené galanterie. Na boty, které trpí asi nejvíce, jsou k dispozici dva hlavní druhy přípravků. Jeden na voskové, druhý na olejové bázi. Pro běžné ošetřování je jednodušší ten na olejové bázi, protože jej můžeme nanášet kdykoliv na suchou obuv a dobře proniká a konzervuje kůži i pod jejím povrchem. Voskové přípravky je možné použít také, nicméně musíme je nanášet na teplou kůži a nechat je řádně v teple prostoupit do hlubších vrstev kůže.

Kromě samotné kůže bychom se měli starat třeba i o zipy. Zejména ty kovové mohou v zimě lehce zkorodovat a hůře se zapínají. Pomůže lehké přetření svíčkou či mýdlem, které namaže kluzné plochy zipu. Kromě toho existují i speciální přípravky na kovové zipy. Naopak zipy z plastu bychom rozhodně mazat neměli. Stačí je udržovat v čistotě, na což stačí jemný kartáček a mýdlová voda.

Spustit audio