Kosmická škola se Sergejem Avdějevem dnes začala na liberecké univerzitě

14. červenec 2018

Letní kosmická škola premiérově začala dnes, 14. července, na Technické univerzitě v Liberci. Týdenní tábor absolvuje zhruba 40 dětí ve věku od 12 do 16 let.

Čeká je stavění létajících modelů raket, setkání s někdejším rekordmanem v délce pobytu ve vesmíru či videokonference s Mezinárodní vesmírnou stanicí.

„Jedním z hlavních bodů programu je stavba létajících modelů raket pod vedením mnohonásobného mistra Ruska a Evropy v raketovém modelářství Vladimira Meňšikova,“ řekla za organizátory Zuzana Sommerová. Své výtvory budu děti prezentovat veřejně. Soutěž v odpalování raket, které mohou dosáhnout výšky 50 až 100 metrů, se uskuteční na hřišti univerzity v pátek 20. července odpoledne.

Workshopy s vesmírnou tematikou budou mít děti každý den. „Dozvědí se například podrobnosti o snímkování zemského povrchu z oběžné dráhy a vyzkouší si analýzu takto pořízených fotografií,“ přiblížila Sommerová. Účastníci tábora se také seznámí s navigačním systémem GLONASS nebo budou umělecky interpretovat astronomické fotografie.

Programem po většinu doby trvání kempu bude děti provázet ruský kosmonaut Sergej Avdějev, který na oběžné dráze pobyl celkem 747 dní a do roku 2005 držel světový rekord v době strávené ve vesmíru. „Létal na kosmickou stanici Mir a jeho poslední mise se protáhla z obvyklého půl roku na déle než rok,“ uvedla Sommmerová. Děti čeká i zhruba dvacetiminutová videokonference s kosmonauty, kteří jsou nyní ve vesmíru. S Mezinárodní vesmírnou stanicí navážou spojení z auly budovy G univerzity.

Letní škola se koná podle Sommerové v rámci rozsáhlejšího programu spolupráce s ruskou státní korporací pro kosmické aktivity Roskosmos. Součástí programu je i soutěž pro děti a mládež z ČR a Ruska nazvaná Vesmír nás spojuje, v níž účastníci vytváří videoprojekty s vesmírnou tematikou. „Hlavní cenou je exkurze do Hvězdného městečka v Rusku, kde jsou kosmonauti připravováni ke svému letu do vesmíru,“ dodala.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související