Konec mýta na silnici I/38 z Jestřebí do středních Čech? Usiluje o to Liberecký kraj

4. březen 2021 09:26

Liberecké hejtmanství se snaží vyjednat zrušení povinnosti platit mýtné na silnici první třídy z Jestřebí na Českolipsku k hranicím Středočeského kraje. Dopravci, kteří se chtějí poplatkům vyhnout, totiž úsek objíždějí.

Využívají například krajskou silnici, která vede z Mnichova Hradiště na Jablonné v Podještědí, a to přímo přes centrum Mimoně. Zvýšenou dopravní zátěž pociťují i v České Lípě nebo v Novém Boru.

Liberecký kraj není jediný, který podobný problém řeší. Připojil se proto k hromadné žádosti Asociace krajů na ministerstvo dopravy.

„Pan ministr Havlíček minulý týden na jednání přislíbil, že pokud kraje předloží nějaký relevantní seznam těch úseků, které považují za problematické, tak že znovu projedná tu možnost, tam to mýto nevybírat, protože dochází k objíždění těch tras po dvojkách a trojkách,“ vysvětlil hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Dalším úsekem, kde se od loňského ledna musí platit mýtné, je silnice I/35 ve směru z Turnova na hranici kraje ve Ktové. Tam se ale o požadavku na odnětí povinnosti platit mýto neuvažuje. Liberecký kraj to zdůvodnil tím, že v tomto případě nepřináší obyvatelům kraje ani řidičům žádné komplikace, protože na tomto úseku neexistuje adekvátní objízdná trasa. Výjimku už v minulosti naopak získala silnice z Liberce na Prahu v úseku na odbočku před Turnovem, protože tu využívá množství lidí, kteří dojíždějí do Liberce za prací.

Spustit audio

Související