Komunitní zahrada v Liberci už nabízí radost i relax

18. duben 2018 11:05

První letošní semínka a sazenice ukládají do hlíny zahradníci v liberecké komunitní zahradě. V dřevěných záhoncích se zelená loňská pažitka, raší letošní semenáčky špenátu a roste rebarbora.

V komunitní zahradě v Liberci lidé pěstují zeleninu v dřevěných bednách

Komunitní zahradu najdete pouhé dvě minuty chůze od liberecké radnice. Skupina nadšenců, která zahradu založila, letos plánuje častější setkávání na dvou zelených terasách uprostřed města.

„Komunitní zahrada pro mě znamená velký relax a odreagování po práci. Důležitá je i ta parta lidí a nová kamarádství.“
paní Vlasta

Nechybí ani opékání špekáčků

Zahradničit můžete i v centru Liberce. Na komunitní zahradě

Na komunitní zahradě v Liberci si vlastní bylinky nebo zeleninu můžete vypěstovat v dřevěných bedýnkách

Třetím rokem existuje téměř v centru Liberce komunitní zahrada. Na dvou terasách Lazebnického vrchu se scházejí zahradníci, kteří tam v dřevěných bednách pěstují zeleninu, ovoce i bylinky. Letos se poprvé potkali na velké aprílové brigádě, kdy zahradu spolu dalšími dobrovolníky připravili na novou sezónu. Čekala je spousta práce.

Čeká je například takzvaná férová snídaně nebo cvičení jógy, nově ale chystají i chov včel. „Ty bychom chtěli nově, protože fandíme městskému včelaření, tak doufáme, že to vyjde a že si to užijeme,“ vysvětluje jedna ze zakladatelek komunitní zahrady Kateřina Kloučková.

Právě společně strávený čas je podle nich možná i důležitější než samotné pěstování zeleniny a bylinek. „Bydlím za libereckou zoo, ale před prací a po práci sem vždycky zajdu kouknout,“ říká Petr Janoušek, který komunitní zahradu v Liberci využívá.

Pohoda a klídek na komunitní zahradě v Liberci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio