Kompot z melounu podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Recepty našich babiček nás tentokrát zavedou do městských kuchyní 19. století. Už tehdy se k nám dovážely melouny a dělaly se z nich také kompoty.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Rozpůl meloun, vyndej z něho všechna jádra, rozkrájej ho na stejné kousky, oloupej je a vlož je na misku. Nech na rendlíčku svařit čtvrt libry cukru s půl žejdlíkem vody a šťávou z jednoho citronu, a když se to začíná táhnout, polej tím ten rozkrájený meloun a nech ho tak asi hodinu stát, pak šťávu slej, nech ji opět svařit, meloun urovnej na kompotovou misku, k té zavařenině přidej lžičku rumu a meloun tím polej. Máš-li zavařený rybíz, můžeš to ním povrchu okrášlit.