Kominictví zavalená objednávkami, nejbližší volné termíny za měsíc. Kdy je nejlepší čas na revizi komínu?

9. září 2021 11:43

Před začátkem topné sezóny by mělo majitele kamen a kotlů zajímat nejen to, jestli mají dostatečné zásoby paliva. Začátek topné sezóny s sebou tradičně přináší zvýšený zájem o kontrolu a čištění komínů. Redaktorka Jana Švecová zjišťovala, kdy mají kominíci nejbližší volné termíny.

Čtěte také

Podle údajů ze statistiky řešili hasiči v Libereckém kraji v roce 2018 celkem 92 požárů, které vznikly od komínů. V roce 2020 stoupl počet požárů od komínů na 95. Do konce srpna 2021, tedy před začátkem letošní topné sezóny, vyjížděli hasiči už k více než 70 požárům, kde byl příčinou právě nevyhovující komín.

Požár v komíně vzniká hlavně od hořících sazí. Ty se podle hasičů tvoří a usazují, především pokud lidé používají nekvalitní palivo. Třeba vlhké dřevo nebo uhlí. „Když je kvalita (paliva) nižší, nebo je tam nějaká vlhkost, tak dochází k nedokonalému hoření, a na stěnách (komínu) se usazují zbytky, které ale zůstávají hořlavé,“ popsal mluvčí krajských hasičů Jakub Sucharda.

Například hořící piliny dosahují v komíně teploty kolem 1 000 stupňů Celsia. Požár se pak z komína rozšíří třeba spárami mezi cihlami. Proto je důležité, nechat si komín pravidelně kontrolovat odborníky.

Kontrolovat a čistit spalinovou cestu ukládá zákon o požární ochraně. Podle hasičů by to mělo být nejméně jednou do roka. Pokud to lidé neudělají, může to mít vliv i na úhradu od pojišťovny, která by potom v případě požáru například nemusela uhradit škodu v plné výši.

Zkuste objednat kominíka

Čtěte také

Naše redaktorka zkoušela telefonicky objednat termín vyčištění komínu. Zjistila, že nejbližší volné jsou minimálně za měsíc, někde ji odkazovali až na leden. Začátkem topné sezóny jsou kominictví doslova zavalená objednávkami. Kominíků je přitom málo, protože ti staří odcházejí do penze a noví nejsou. Kominictví proto lidem radí, aby revizi nenechávali na podzim, ale každoroční povinnost si splnili nejlépe na jaře, kdy topná sezóna končí. To je zakázek méně a termíny lidé dostanou rychleji.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související