Kombinací očkování proti omikronu? Evropská léková agentura je pro, čeští vakcinologové vyčkávají

Evropa se připravuje na rozšíření nakažlivější varianty koronaviru omikron. Evropská léková agentura zatím nepotvrdila, jestli kvůli ní bude potřeba schvalovat nové vakcíny. Podpořila ale několik nedávných studií, že kombinace stávajících vakcín může obecně ochranu organismu vylepšit.

Střídáním pro silnější imunitu

Střídání vakcín fungujících na rozdílném principu může zlepšit reakci organismu na virus. To vyplývá ze společného stanoviska Evropské lékové agentury a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

Toto takzvané heterologní očkování vyvolává lepší produkci T-lymfocytů, bílých krvinek, které si po očkování zapamatují patogen a pak mu dokážou lépe vzdorovat. Lepší odpověď T-lymfocytů funguje při mixování vakcín po základním očkování nebo posilujících dávkách.

Ještě lepší odpověď

V Evropské unii jsou teď schválené dva typy vakcín od čtyř různých výrobců. Takzvané mRNA vakcíny na bázi nukleových kyselin od Pfizeru a Moderny a takzvané vektorové vakcíny od AstraZenecy a Johnson & Johnson.

Čtěte také

Podle Evropské lékové agentury je výhodnější, když si nechá dát člověk první dávku vektorové vakcíny a druhou mRNA vakcíny. U posilujících dávek je kombinace také výhodná. Vyvolává stejně dobrou nebo lepší imunitní odpověď než aplikace stejné vakcíny jako při základním očkování.

Čeští vakcinologové váhají

Česká vakcinologická společnost ve svém stanovisku z listopadu tvrdí, že pro posilující dávku je možné použít jakoukoli vakcínu, doporučuje ale Pfizer nebo Modernu. K mixování vakcín při základním očkování se Česká vakcinologická společnost vyjádřila naposledy v srpnu.

Uvedla, že vakcíny od různých výrobců nejsou zaměnitelné, první a druhá dávka by měla být stejná, a použití různých typů vakcín pro první a druhé dávky by mělo být využíváno jen ojediněle, třeba při nežádoucím účinku jednoho typu vakcíny, třeba při závažné alergické reakci.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související