Kolébka tradiční vánoční hvězdy, německý Ochranov, slaví 300 let od založení českými exulanty

17. červen 2022 12:58

Velkými oslavami žije tento týden městečko Ochranov v Sasku nedaleko českých hranic, známé pod německým názvem Herrnhut. Místo mají mnozí spojené hlavně s výrobou typických vánočních hvězd. 16. června 2022 se tam ale setkávají českobratrské sbory z Turnova, Jablonce nad Nisou i dalších míst našeho regionu i celé země.

Čtěte také

Takzvanou ochranovskou hvězdu si lidé vozí třeba z vánočních trhů v Drážďanech, je ale nejen symbolem saských Vánoc, ale hlavně české historie. Do města Herrnhut se lidé sjíždějí celý týden hlavně proto, že na 16. června připadá výročí 300 let od založení tohoto městečka českými, respektive moravskými exulanty.

„To důležité datum je 17. června 1722, (…) to byl poražen první strom ke stavbě toho městečka,“ připomíná pedagog a farář ochranovského sboru Českobratrské církve evangelické v Turnově Ondřej Halama.

Šlo o exulanty, kteří nevyznávali v té době jedinou povolenou katolickou víru, ale příslušníci Jednoty bratrské, reformní církve, kde jako biskup působil i Jan Amos Komenský. Ti hledali azyl v zahraničí a našli ho právě v Sasku, kde zhruba 20 pronásledovaných rodin získalo pozemek na založení vlastní osady. Dali jí příznačný název Ochranov, německy Herrnhut.

Odtud pak příslušníci církve hojně vyjížděli na misie doslova po celém světě, ale protože zamířit v 18. nebo 19. století do Afriky nebo Jižní Ameriky nebylo bezpečné, nechávali doma své děti. A právě pro ně učitelé vymysleli skládačku v podobě hvězdy, která sloužila jako pomůcka při výuce matematiky a geometrie. Před Vánocemi je posílali rodičům, jako dárek.

Ve 20. letech minulého století tuhle část historie oprášili, založili tam manufakturu, kde se ochranovské hvězdy vyrábějí dodnes.

Jednota bratrská dnes díky misiím působí doslova po celém světě, i když nemá tolik členů, jako katolická církev nebo protestantské církve na severu Evropy a v Americe. Poměrně velké zastoupení má v Jižní Africe, anebo Jižní Americe, ale i v Asii a dokonce i v Grónsku.

V Evropě působí kromě Česka hlavně v Holandsku a Německu, Velké Británii nebo Švýcarsku. Tam všude funguje nikoliv pod názvem Jednoty bratrské, ale Moravian Church, proto, že po roce 1620 šířili myšlenky Komenského Jednoty bratrské čeští bratři. A protože většina z nich pocházela z Moravy, najde se i dnes na modlitebnách nápis „Moravští bratři“, ať už v češtině, němčině nebo angličtině.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio