Koláč s lesními jahodami podle babičky Vladimíry Jakouběové

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připravili povídání o lesních jahodách a k tomu recept na koláč.










Ingredience
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 2 dkg droždí
  • 2 dcl mléka
  • 8 dkg rozpuštěného másla
  • 5 dkg cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • džbánek lesních jahod
  • drobenka z másla, cukru a hrubé mouky

Z droždí, lžíce cukru a trošky vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl a těsto vařečkou zpracováváme za postupného přilévání mléka, ve kterém jsme rozkvedlali vejce a máslo. Vypracujeme vláčné, hladké těsto, poprášíme moukou a necháme vykynout. Potom vložíme na vymazaný plech a roztáhneme. Poklademe jahodami, posypeme drobenkou a v předem vyhřáté troubě upečeme dozlatova.