Koláč ořechový podle receptu z knihy Domácí cukrářství z roku 1910
Ve vyprávění o kuchyních našich babiček připomeneme, bez čeho by se na vesnici neobešlo pečení tradičních buchet, koláčů, perníků a cukrovinek.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Prohněť 16 dkg čerstvého másla, 1 šálek mouky, 1 žloutek a trochu soli a udělej z toho těsta dva stejné bochánky. První bochánek vyválej na tenký čtverhran, polož jej na pomazaný čtverhranný plech, potři jej ořechovou nádivkou, vyválej druhý bochánek rovněž ve čtverhran a přikryj tím první.
Nádivka: Utři 6 žloutků a 20 dkg cukru, přimíchej 16 dkg strouhaných ořechů, 2 lžíce rumu a sníh ze 6 bílků.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.