Koláč ořechový podle receptu z knihy Domácí cukrářství z roku 1910

Ve vyprávění o kuchyních našich babiček připomeneme, bez čeho by se na vesnici neobešlo pečení tradičních buchet, koláčů, perníků a cukrovinek.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Prohněť 16 dkg čerstvého másla, 1 šálek mouky, 1 žloutek a trochu soli a udělej z toho těsta dva stejné bochánky. První bochánek vyválej na tenký čtverhran, polož jej na pomazaný čtverhranný plech, potři jej ořechovou nádivkou, vyválej druhý bochánek rovněž ve čtverhran a přikryj tím první.

Nádivka: Utři 6 žloutků a 20 dkg cukru, přimíchej 16 dkg strouhaných ořechů, 2 lžíce rumu a sníh ze 6 bílků.