Kola je po výměně pneumatik potřeba vyvážit, jinak se to řidiči vymstí, připomíná dopravní expert

Změna letního času na zimní znamená pro řidiče i výměnu letních pneumatik za zimní. Proč je lepší nechat to na profesionálech i na co nezapomenout, pokud se řidič rozhodne vyměnit si pneumatiky sám, připomněl dopravní expert Roman Budský.

Čtěte také

Od listopadu je potřeba mít na autech zimní pneumatiky, jak to tedy s výměnou pneumatik je a na co je potřeba si dát pozor? „Otázka je, kde tedy vyměnit kola. Já vždy doporučuji nějaký kvalitní servis, protože jde o to jednak to auto zvednout tak, abychom ho nepoškodili; další věc je zkontrolovat stav letních pneumatik, jestli není potřeba něco řešit, třeba se špatně sjíždějí, může tam být nějaká technická závada, anebo jsou sjeté pláště, takže je dobré uvažovat o tom, že bude nutná výměna.

A samozřejmě, když se dávají nová kola, velká část řidičů už to má na ráfkách nasazené, takže se nepřehazují jen pláště, ale takzvaně ‚kola za kolo‘, tak je dobré se přesvědčit o tom, že máme ta kola správně vyvážená. To se nám může vymstít, auto se v určité rychlosti rozkmitá, je to nepříjemné a je to hlavně škodlivé i pro vlastní automobil,“ doporučuje dopravní expert Roman Budský.

Pro ty, kdo se ale stejně rozhodnout si pneumatiky měnit sami, má Roman Budský několik doporučení. Proč je důležité auto správně zvednout na heveru? Jak a kde správně povolovat šrouby na kolech a jak auto před výměnou pneumatik zajistit? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související