Kokosový olej se hodí nejen na smažení a pečení. Můžete s ním pečovat i o tělo a zuby

8. březen 2023

Kokosový lahodně voní i chutná a v kuchyni je čím dál oblíbenější. Jedním z důvodů je určitě, že se nepřepaluje, je stabilní až do 200 °C.

Je výborný při smažení palačinek, přípravě orientálních jídel, vajíček, zeleniny. Dá se použít i při pečení cukroví nebo při přípravě salátu.

Ten za studena lisovaný obsahuje vitamíny A, C a E, prospěšné mastné kyseliny. Kyseliny obsažené v kokosovém oleji pomáhají ničit kvasinky, plísně a viry.

Kokosový olej se déle tráví, dodává tak tělu energii postupně. Pár lžiček vás nasytí na několik hodin, to se hodí při hubnutí. Kokosový olej je odolný proti žluknutí, což bývá slabinou rostlinných olejů.

Můžete ho využít i jako přírodní kosmetiku. Ideální je pro suchou a citlivou pokožku. V tradiční ajurvédské medicíně používají po celá staletí kokosový olej k bělení zubů. Převalováním oleje v ústech posilují zdraví ústní dutiny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.