Kočky se dají vychovat. Vydejte se cestou pozitivní motivace

12. září 2020

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová je toho názoru, že kočky se dají vychovat, i když výslovně pro drezúru, na rozdíl od psů, jsou nevhodné. Během kočičího výcviku se rozhodně nemusíte nechat škrábat do krve, stačí vědět, co vaše kočka miluje a vydat se cestou pozitivní motivace. Jednoduše řečeno, je to obchod „něco za něco“.

U řady koček fungují jejich oblíbené pamlsky jako odměna. Pokud pamlsky nezabírají, možná bude fungovat hra nebo mazlení, které kočce nabídnete místo nevhodné činnosti.

Ve výchově koček se rozhodně nedá spoléhat na sankce a tresty. Kočka se klidně svému páníčkovi nebo paničce postaví tváří v tvář. Častým problémem je škrábání sedačky nebo křesla, a to i když má kočka k dispozici škrabadlo.

Škrábání kočku neodnaučíte, je to její přirozenost a jakési označování teritoria. Ale můžete její pozornost nasměrovat právě ke škrabadlu. Někdy postačí postavit ho vedle sedačky nebo do kuchyně, tedy na frekventované místo, aby mohla být s vámi. A důležité je i místo s dobrým výhledem na dění okolo, zkrátka škrabadlo a stojan s výhledem zastrčený někde v koutě ložnice není to nejlepší řešení.

Spustit audio