Kobližky se špenátem podle receptu z roku 1883

Součástí postních pokrmů v dobách našich babiček byl alespoň ve městech špenát. Zeleninu považovanou za lahůdku hospodyně využívaly třeba jako nádivku do koblížků. Recept na ně připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

„Ze 2 celých vajec, kousku másla, vody a soli uprav těsto, jež musí býti jemnější než na nudle; těsto pak vyválej jako na štrudli. Špenát rovněž uprav tak jako na štrudli. Rozlož špenát (jenž musí býti studeny) do takové vzdálenosti, jak velké chceš míti kobližky, přelož prázdné těsto, rozkrájej kobližky od sebe, nech je napotom v slané vodě na krátko vařiti, vyber je sběračkou, posyp žemličkou, polej horkým máslem a předkládej ihned. Vyvalené těsto nesmí uschnouti, jinak by nedrželo nádivku pohromadě.“