Koaliční vyjednávání v Liberci pokračují. Vítězní Starostové se sejdou se zástupci strany ODS a Pirátů

5. říjen 2020 13:18

Starostové, ODS a Piráti; to je jedna z možností, jak by mohla vypadat koalice v Libereckém kraji. V pondělí 5. října večer se o ni pokusí právě vítězní Starostové. K nadpoloviční většině jim stačí jeden mandát, lídr Starostů, hejtman Martin Půta už ale těsně po volbách řekl, že v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu chce, aby koalice měla více než třicet hlasů. Jak je vyjednávání daleko, zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Od voleb vyhlášení výsledků voleb proběhla zatím jen jedna, spíše informativní schůzka Starostů s lídry stran, které se do zastupitelstva dostaly; kromě SPD, se kterou Starostové koalici tvořit v žádném případě nechtějí. Jasněji by mohlo být 5. října večer. Starostové se sejdou jak se zástupci strany ODS, tak poté také s Piráty. Obě strany získaly od voličů každá pět mandátů. Společně se Starosty tak dají pohodlně dohromady nadpoloviční většinu 32 hlasů.

Piráti v koalici, nebo v opozici?

Otázkou je, zda se Starostové dohodnou s Piráty. Ti mají totiž výhrady ke spojení s ODS a stanovili si mantinely, které nechtějí překročit. Pokud je nebudou chtít Starostové akceptovat, je možné, že se koalice obejde bez Pirátů.

Jsme připraveni jít do opozice, pokud se nedohodneme. A jsme připraveni být konstruktivní opozicí.
Zdeněk Miklík, Česká pirátská strana

Pokud by se na koalici přece jen shodli, mají Piráti zájem o resorty jako je ekonomika, informatika, veřejné zakázky, regionální rozvoj, surovinová politika nebo sociální oblast. Mezery vidí například v digitalizaci veřejné správy.

Role ODS a hnutí ANO

ODS by ráda obsadila místa dvou náměstků, což by podle dosavadního průběhu jednání nemuselo být nereálné. Martin Půta tvrdí, že vítězové mají být velkorysí a je připraven ostatním stranám v koalici nabídnout dvě křesla radních. ODS má zájem o resort zdravotnictví, kterému dosud na kraji vládla a nově o školství. Toho by se rád ujal lídr ODS v kraji Dan Ramzer. ODS nemá problém utvořit koalici ani s Piráty, ani s hnutím ANO, které získalo od voličů 10 mandátů a je tak druhou nejsilnější stranou v kraji. Jediní, s kým se nikdy nespojí, je SPD, která obsadila v zastupitelstvu 3 místa. Koalici s hnutím ANO se nebrání ani Martin Půta, podle něj to ale není preferovaná varianta a doufá, že se na budoucí koalici dohodne s ODS a s Piráty. Pro ANO by to znamenalo, že skončí v opozici.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio