Klenoty na silnicích aneb Sezóna historických vozidel startuje

10. květen 2022

Do jakých kategorií se dělí veteránské stroje, co obnáší jejich oživení po zimním spánku, co vede majitele „klenotů“ k vyjížďkám po často rozbitých silnicích, jaké velké veteránské akce se letos v kraji konají, a jak a proč je pořadatelé pořádají? Odpoví Seriál týdne Českého rozhlasu Liberec.

V Seriálu týdne se tentokrát věnujeme historickým vozidlům a motocyklům. Ty jsou přes zimu ukryté po garážích, stodolách ale i třeba v muzejních expozicích. První veteránské zastavení redaktora Jaroslava Hořeního vedlo do Království automobilů v Technickém muzeu v Liberci. Unikátní sbírku automobilů vlastní Slavomír Hadraba s chotí. Prozradil i, co vede majitele historických vozidel k účasti na veteránských akcích.

Fotogalerie vozů z Království automobilů Stanislava Hadraby:

Co obnáší pořádání veteránských akcí, jsme se vypravili zjistit do Železného Brodu za Přáteli historických strojů, kteří stará auta vlastní i renovují. Do party nadšenců, kteří vlastní veterána, nebo se podílejí na opravách či dokonce renovacích především škodovek, patří i náš kolega, autor tohoto seriálu, redaktor Jaroslav Hoření.

V kalendáři veteránských akcí na rok 2022 v Libereckém kraji je více než dvacet vyjížděk, soutěží, výstav a podobných akcí, takže příležitostí se setkat s nablýskanými stroji a jejich nadšenými majiteli bude dost. Majitelé historických vozidel jsou totiž většinou družní lidé, kteří se rádi potkávají, vyměňují si zkušenosti nebo i náhradní díly. Vydáme se tedy mezi pořadatele.

Se Seriálem týdne se rozloučíme jejich probuzením a startem do nové sezony. A také připomínkou jednoduchosti veteránů, které si leckterý majitel umí aspoň nouzově opravit sám. Jak potvrdil Slavomír Hadraba i další znalci historických vozů.

Fotogalerie vozů z Království automobilů Stanislava Hadraby:

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.