Khamoro 2021 zakončí výstava srbského výtvarníka Zorana Tairoviče

19. listopad 2021

Více jak 20 velkoformátových originálních děl, které průběžně vznikaly posledních 30 let, představil během světového romského festivalu Khamoro srbský aktivista a umělec Zoran Tairovič. Výstava Tarot / Velká Arkana bude k vidění v Novoměstské radnici v Praze do 9. prosince.

Zoran Tairovič

„Stejně jako minulý rok ovlivnila letošní Khamoro koronavirová situace, a to i z hlediska financí, které festival dostával průběžně. V určitých chvílích nebylo jasné, kdy co budeme moct proběhnout. Akce proto byly rozprostřeny – něco proběhlo v červnu, něco v září. Nyní celé Khamoro končí výstavou významného srbského umělce Zorana Tairoviče,“ říká ředitel festivalu Vojtěch Lavička.

Zoran Tairovič patří mezi všestranné romské umělce zabývající se ve svých dílech nejen sociálními tématy, ale také obsáhlou dokumentární tvorbou:

Čtěte také

„Tairovič byl poradcem ministra pro řešení romské otázky. Je autorem 23 filmových dokumentů, které získaly spoustu ocenění. Opravdu je všestranným umělcem, určitě stojí za to se přijít na jeho výstavu podívat.“

Jedním z obrazů, který se na výstavě objevil, znázorňuje nedávné tragické úmrtí Stanislava Tomáše, který zemřel po policejním zákroku v Teplicích:

„Smrt teplického Roma Stanislava Tomáše ho inspirovala k namalování obrazu. Mně samotnému říkal, že i když podobně tragických událostí je hodně, každá smrt je tragická.“

Romské umění by mělo být součástí evropských hodnot

Čtěte také

Tragická úmrtí, která se udála v průběhu 20. a 21. století Tairoviče inspirovala k namalování souboru monumentálních obrazů.

„Jeho úmrtí je hrůzostrašné. Stejně takové je další úmrtí Roma v Srbsku a Maďarsku. Všímal jsem si i dalších úmrtí, která se stala Romům v Evropě, ale Stanislav Tomáš je jejich symbolem.“

Umělec Zoran Tairovič během své výstavy upozornil na to, že právě umění je důležitým prvkem k budování evropských hodnot. Romské umění by podle něj mělo být jejich součástí.

Vernisáž výstavy Zorana Tairoviče

„Romové na své kulturní dědictví zapomněli. Romské umění se bohužel stále ve společnosti nebere vážně. Setkávám se s tím, že Romové jsou často předmětem zábavy různých politických elit, které vlastně žádnými elitami nejsou. Romské umění se musí především metodologicky zpracovat, jak to udělaly i jiné národy. Až budou existovat publikace, začne se teprve k tomuto umění přistupovat vážně. Naším úkolem by mělo být vytvořit k romskému umění časovou osu, které pomůže k lepší orientaci. Romské umění totiž vznikalo souběžně s majoritním.“

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.