Ketten, německý název vesnice, ke které patří i hrad Grabštejn

16. říjen 2017
Na cestách

Touto vsí na úpatí Lužických hor protéká Lužická Nisa, na jejím okraji je Václavická přehrada. Obec má dvě části: tou druhou je osada Grabštejn, ve které se nachází hrad Grabštejn. Už víte?

Roku 1953 se na tamním zámku usídlila Československá lidová armáda. Po odchodu armády z horního hradu na dolní Nový zámek roku 1973 začala zkáza celého hradu, kdy hrad nemající majitele hodně rychle chátral a během několika let se z něj stala téměř zřícenina. Drobnější opravy a rekonstrukce přetrvávají dodnes.

Obec leží na železniční trati z Liberce do Hrádku nad Nisou, pokračující do německé Žitavy. Má silniční spojení s Hrádkem nad Nisou a Bílým Kostelem nad Nisou.

Dodejme, že v červenci 1945 došlo v obci k výbuchu muničního skladu, který si vyžádal patnáct lidských životů, mezi nimi osmi českých vojáků. Obec byla dlouhou dobu částí Hrádku nad Nisou, odtrhla se od něj po roce 1989. V srpnu roku 2010 obec zasáhly ničivé bleskové povodně, které způsobily obrovské škody.

Hádáte Chotyni? Ano, to je správná odpověď. Pěkné zážitky přeje s Českým rozhlasem Liberec Marcela Augustová.

autor: Marcela Augustová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.