Ke koním jí přibyla puma i liška. Majitelce domova pro zvířata v nouzi pomáhá její dcera

23. únor 2021

Zuzana Poláková pečuje o koně, krávy, ale domov u ní našla i liška nebo mýval. Přijala taky pumu a zebru, o které se jejich majitelé nemohou dočasně starat.

V Křižanech by pumu ani zebru nikdo nečekal. Jsou tam vlastně na takové malé dovolené, dokud jejich majitelé nevybudují nový areál.

Lidé si mají pomáhat

V domově Rolinka, který se jmenuje podle první zachráněné klisny, se o všechna zvířata stará Zuzana Poláková. Ta říká, že majitelům exotických zvířat pomohla, protože si lidé prostě pomáhat mají.

Ke všem kravám, telatům, kozám, slepicím, kočkám a koním teď přidala každodenní péči o osmiletého samce americké pumy Cézara a samečka zebry Chapmanovy s vtipným jménem Stripes (česky proužky).

Péči potřebuje i mýval a sova

Denně se také Zuzana se svou jedenáctiletou dcerou Eliškou musí postarat o mývala Bobeše, lišku Micku a sovu pálenou. Ta jediná je opravdu nenáročná, stačí jí rozmražené kuřecí a myší maso. Do Rolinky jezdí pomáhat i Zuzanina maminka a dobrovolníci. 

Cézar si v dočasném výběhu užíval sníh

Zuzana Poláková se musela naučit vše o nových přírůstcích a jejich krmení. Na jaře by se Stripes měl vrátit na pastviny svých původních majitelů. Kdy poputují domů ostatní zvířata zatím Zuzana neví. Je ale rozhodnutá se o ně starat tak dlouho, jak to bude nutné. 

Hnůj jako dárek

Do Křižan se můžete vydat i na návštěvu, jen je potřeba se telefonicky domluvit. S sebou můžete přivézt i pamlsky, například ovoce, zeleninu, tvaroh, vločky, nebo maso.

Zvířata ale krmit nesmíte a určitě si je ani nepohladíte. S jistotou byste přišli minimálně o prst. Odměnou za případné dárky může ale být například zebří hnůj na zahrádku, nebo speciální přírodní prostředek proti kunám – trus od pumy. 

Reportáž pro vás natočila Lucie Fürstová z Českého rozhlasu v Liberci.  

Poslouchejte Rádio Junior online.

autoři: Lucie Fürstová , Jana Rychterová
Spustit audio

Související