Když před shonem dáte přednost výletu do přírody, vezmeme vás do vrchlabského zámeckého parku

14. prosinec 2020 08:54

I pro pošmourné dny, které nijak nepřipomínají tradiční zasněžený advent, máme tip na zajímavou předvánoční procházku. S Jakubem Fišerou za Správy Krkonošského národního parku a s reportérkou Eliškou Pilařovou se projdeme vrchlabským zámeckým parkem.

Je tu krásně. Úžasná vycházka, říká se, že podél zdi je to přesně jeden kilometr.

Čtěte také

„Vrchlabský zámecký park je dominantní svým velkým obvodovým pláštěm a ohromnými vzrostlými stromy. Ale velmi zajímavé je i keřové patro, které je převážně tvořeno skupinou rododendronů. Tisy jsou tvoří zase tmavě zelenou složku parku. Máme tu i velmi zajímavé keře, které vyniknou na podzim."

„Letos jsme tu zasadili a doufáme, že se mu bude dařit, klokoč zpeřený. Kůra jeho starších větví je nádherně bíle zbrázděná a plody jsou tobolky. Klokoč se jmenuje proto, že tyto tobolky na podzim krásně klokotí. Semínka v takových měchýřcích krásně rachtají. Z vykopávek víme, že už od 9. století se v okolí lidských obydlí nacházely různé předměty vytvořené ze semen klokoče."

Korálky z klokočí

A známe také po staletí vyráběné klokočové růžence. Teď se půjdeme podívat za kalinou.
„Ta je zajímavá i při současném šedavém podzimu. Její překrásné květy, kvůli kterým se zejména v parkových výsadbách pěstuje, přecházejí do červených plodů a je velmi zajímavé se tyto plody rozetřít mezi prsty. Objeví se nám krásná, srdcovitě tvarovaná pecka. Semeno ve tvaru srdíčka.

Čtěte také

Ale má to jeden háček. Je velmi zapáchající a ani ptáci ho příliš nemají rádi. Pokud nemají extrémní hlad, tak se tomuto plodu vyhýbají."

Brsleny, dřišťály, to je vše dobrá potrava pro ptáky. A tady v parku je také spousta krmítek. Takže se mohou živit jednak přirozeně a potom i z krmítek.

„Určitě. Chceme ještě instalovat velké krmítko, které zase při tuhých mrazech pomůže ptákům žijícím v parku, a je jich tady spousta druhů, přežít období nouze."

Zámecký park ve Vrchlabí

Ke kalině bychom si mohli vzít s sebou i zpěvník. Už má trošku ozobané dlouhé, úzké větvičky. A z kalin se dokonce dělaly i haťové, pletené chodníky. Takže kalina je užitečná v nejrůznějších směrech.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související