Kdyby byl Gott skaut, tykal bych mu, říká poslanec Petr Gazdík. Už dvacet let je skautským vedoucím

15. srpen 2019

Poslanec Petr Gazdík se už řadu let drží v nejvyšších patrech české politiky. Po dlouholetém předsednictví strany STAN je nyní jejím místopředsedou. Pedagog, který kdysi učil na základní škole zeměpis a matematiku, se přes svoji aktivní účast v politice dětem věnovat nepřestal. Už dvacet let je vedoucím na skautských táborech, kde mu děti tykají a přezdívají mu Nek. I o tom si povídal s Lubošem Xaverem Veselým.

Petr Gazdík byl na začátku své politické kariéry starostou malé obce Suchá Loz na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Důvodem, proč se rozhodl zapojit do velké politiky, byla jeho touha změnit financování měst a obcí, což se mu také podařilo. „Z oblíbeného starosty jsem se stal nenáviděným poslancem,“ říká sám Petr Gazdík, protože podle něj je obecný názor na poslance vesměs negativní. V politice se pohybuje už 17 let a začíná mít pocit, že to stačí.

I když je vrcholným politikem, nikdy nepřestal být skautem. „Každý rok jezdím na skautský tábor jako vedoucí. Děti mi samozřejmě tykají, protože my skauti si tykáme všichni. Kdyby byl Gott skaut, tykal bych mu taky,“ říká se smíchem Petr Gazdík. Jeho skautská přezdívka je Nek. A jak vznikla? „To je od mojí ženy. Když jsme se poznali, měla už svoji indiánskou přezdívku Kami. A tak mi kamarádi vymysleli přezdívku Nek. Protože Kami a Nek je dohromady kamínek,“ vysvětluje.

Dnes je těžší děti zaujmout

A jaké to je pracovat dnes s dětmi, když mají tolik možností, jak se bavit, zejména za pomoci moderních technologií? „Skaut se tomu samozřejmě přizpůsobuje. Dneska už si s kompasem a buzolou nevystačíme. Už používáme GPS i další moderní vymoženosti. A také témata táborů odpovídají nové době, třeba letos jsme měli tábor v duchu Harryho Pottera. Ale pravdou je, že i ty staré věci děti stále baví. Třeba zpívání s kytarou u táboráku,“ říká Petr Gazdík. Děti podle jeho názoru dnes nejsou jiné. Jen mají jiné možnosti a je mnohem těžší je zaujmout.

Petr Gazdík je kromě jiného také předsedou české sekce organizace UNESCO, které navzdory všeobecnému mínění nezahrnuje jen péči o památky, ale třeba i vědu a životní prostředí. „Jednou se na mě obrátila vědecká výprava z Masarykovy univerzity v Brně, která se vydala do Středoafrické republiky. Zjistila, že jsou tam masově vražděni sloni a poprosili mě, abych zasáhl. A mně se podařilo přes celosvětovou organizaci UNESCO toto řádění během několika dnů zastavit,“ říká s hřejivým pocitem politik.

A jak je to mezi politiky s humorem? Umí se také bavit a vyprávět si třeba politické vtipy? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio