Kdo si chce zalyžovat z Ústeckého kraje, musí k sousedům na Liberecko

11. prosinec 2021 09:14

Zatímco v Ústeckém kraji skiareály zasněžují a chystají se na lyžaře až příští týdne, na Liberecku už slibuje pěkné podmínky tento týdne.Do skiare

Otevře hned několik horských středisek a správci běžeckých tratí už upravili přes 100 kilometrů stop, jak řekl Českému rozhlasu předseda Jizerské o. p. s Martin Kunc.

Od pátečního rána 10. prosince mají otevřeno v jizerskohorských Rejdicích a středisko na Ještědu. To zahajuje i provoz nové, kilometr a půl dlouhé sjezdovky Nová Skalka, lanovka tam bude jezdit od 18 do 21 hodin. Ve stejném čase nabídne středisko pod vysílačem večerní sjezdování i v sobotu 11. prosince.

O víkendu bude možné lyžovat také na dalších sjezdovkách, konkrétně na Severáku, v Rokytnici nad Jizerou a také v Příchovicích.

Na tratích takzvané Lužické magistrály se také postupně rozjíždějí rolby a skútry a upravují první tratě. Část už si jich vyjezdili sami běžkaři, ale samozřejmě bude lepší, až stopy vyhloubí stroje.

Podobně jako  sjezdovky v Ústeckém kraji nebude v provozu jediná sjezdovka na Českolipsku, areál v Polevsku. „Někde je pokrývka teprve 25 centimetrů a to je málo,“ vysvětlil provozovatel Petr Správka.

V Ústeckém kraji se rozjíždějí dětské vleky na Bouřňáku a na Telnici. „Jen dětský vlek Meva – tam máme nasněženo,“ řekl jednatel areálu Ivan Soukup.

Dospělí lyžaři si mohou koupit skipas jen po předložení potvrzení o očkování, nebo prodělání nemoci covid-19 v uplynulém půlroce. Děti od 12 do 18 let mohou mít také PCR test provedený v posledních třech dnech. Děti do dvanácti let se nemusí prokazovat ničím. 

 

autoři: Jiří Jelínek , hey , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související