Každý voják má strach. Jde o to, jak s ním umí pracovat, říká brigádní generál Roman Náhončík

V armádě slouží už přes třicet let, působil dokonce ve vysoké funkci v NATO. Od listopadu 2022 je brigádní generál Roman Náhončík velitelem pozemních sil Armády České republiky. 

Ve funkci vystřídal generálmajora Ladislava Junga, který stál v čele útvaru tři roky. A právě v Olomouckém kraji sídlí druhá největší vojenská posádka v Česku, včetně velitelství pozemních sil se sídlem v Olomouci.

Hlavním úkolem nového velitele je modernizace techniky pozemních sil a personální posílení na všech pozicích. Náhončík chce přijmout dalších tři a půl tisíce tisíce lidí. „Tabulkový počet pozemních sil je asi 14 tisíc lidí, v současné chvíli máme naplněnost okolo 10 600. Průběžně doplňujeme, chceme aby obsazení bylo okolo 95 procent,“ uvedl.

Náhončík absolvoval i několik misí. Dvakrát byl v Bosně, jednou v Kosovu a jednou Afghánistánu. Že (nejen) při nich mají vojáci strach, je podle něj jasné. „Myslím, že každý voják zná pocit strachu, je ale individuální, jak s ním dokáže pracovat a potlačovat ho,“ zmiňuje.

Dotkl se také tématu žen v armádě. „Jsou pevnou součástí ozbrojených sil. Ze své pozice nedělám rozdíl, jestli je to žena nebo muž. Všichni mají stejné povinnosti a práva,“ uvádí a jedním dechem dodává: „Některé ženy jsou na tom lépe než chlapi. Řekl bych, že na některých funkcích jsou pečlivější.“

V rozhovoru se Zorou Ježkovou vzpomínal také na to, když působil ve vysoké funkci v NATO, nebo proč se původně vůbec nechtěl stát vojákem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio