Kavárna – splněný sen Dagmar z Liberce. Ráda jsem pekla, ale doma už mi to nikdo nechtěl jíst, říká

15. únor 2017
Koktejl

Otevření vlastní kavárničky s domáckou atmosférou a domácím sladkým i slaným pečivem se pro paní Dagmar Šonskou z Liberce stalo splněným snem i jistým východiskem z nouze. Šest dnů v týdnu vstává brzy ráno, aby stihla do doby snídaně napéct buchty, štrůdly a bábovky jako od babičky, ale i slané koláče. Start nebyl snadný, ale díky podpoře a pomoci manžela a dcery dnes dělá, co ji baví.

„Hrozně ráda jsem pekla, ale doma už mi to nechtěl nikdo jíst. A navíc jsem řešila práci,“ vysvětluje paní Šonská, jak se zrodil nápad na založení kavárny, která sídlí na libereckém Papírovém náměstí. Nápad je ale ta jednodušší věc, jeho realizace už dá zabrat. Bylo potřeba vyběhat řadu povolení, udělat řadu úprav prostorů a nenechat se zviklat řadou pochybovačů. S pomocí manžela – architekta se jí podařilo všechno vyběhat a zajistit.

Dcera – velká opora a podpora při rozjezdu

Velkou oporou a pomocí byla a stále je dcera Petra Balcarová. „Dcera mi pomohla hodně psychicky, protože tu byla spousta problémů. Odrazovali mě od toho, co když to nepůjde, ale mě Petra vždycky podržela – to dáme, když tak máš nás. A ze začátku mě tady hodně pomáhala při rozjezdu,“ pěje chválu Dagmar Šonská. Dceru Petru už dnes U Dvou Buchet moc vidět není. Jako vysokoškolačka má jinou práci, ale maminku chodí kontrolovat. „Vymohla si, že chce dělat nedělat a vždycky po práci přiběhne zkontrolovat, jestli neděláme nějakou ostudu,“ říká kavárnice s úsměvem.

Máme na Sychrově chalupu, kde máme jabloně, švestky, jahody. Máme i spoustu známých, co něco pěstují. A já od malička dělám marmelády a povidla a chci, aby tady na těch koláčích byly.

Kavárna otevírá ve všední dny v osm ráno, což pro majitelku a pekařku v jedné osobě znamená dorazit na šestou a pustit se do pečení, aby k snídani bylo čerstvé pečivo. Základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny. Recepty našich babiček prostě nejsou postavené na žádných náhražkách. Mezi surovinami nechybí ani ty z vlastní zahrádky. „Máme na Sychrově chalupu, kde máme jabloně, švestky, jahody. Máme i spoustu známých, co něco pěstují. A já od malička dělám marmelády a povidla a chci, aby tady na těch koláčích byly.“

Paní Dagmar si ve svém "splněném snu" zakládá na domácí atmosféře

I když je náročné být každý den od časného rána do pozdního odpoledne v kavárně, večer paní Šonská ještě listuje v kuchařkách a už se těší na ráno, co zase napeče. Vedle sladkostí jdou na odbyt i slané pochoutky. Tousty, vejce na různé způsoby, slané palačinky. „Prostě to dělám, jako bych to dělala pro svoji rodinu. Tak to cítím,“ uzavírá Šonská.

Kavárničku paní Dagmar z Liberce vybudovala a otevřela i díky pomoci manžela a dcery
Spustit audio