Káva z pražených semen čekanky (cikorky) a pražených zrn žita podle našich babiček
Nejen káva, ale i její náhražky v dobách našich babiček měly neobyčejnou chuť. Především díky tomu, že se nemlely nikdy do zásoby. A v čem se mlely a jak se připravovala náhražková káva, prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Sušená semena a zrna upražíme spolu se lžičkou cukru. Upražená je rozprostřeme na plátýnku. Potom je umeleme na mlýnku. Do smaltované konvice dáme na 4 hrnky kávy 4 lžíce kávoviny, zalijeme 1 litrem horké vody a necháme ji přejít varem. Pak hned scedíme. Pro zlepšení chuti můžeme přidat mléko a med.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.