Kauza sportovních dotací: ve vazbě skončili Pelta a Kratochvílová

5. květen 2017

Předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta půjde do vazby. Rozhodl o tom pražský obvodní soud. Pelta je obviněný kvůli zneužití sportovních dotací ministerstva školství. Do vazby půjde i bývalá náměstkyně ministryně školství pro sport Simona Kratochvílová. V kauze sportovních dotací je obviněný i bývalý šéf odboru sportu na ministerstvu Zdeněk Bříza.

Soud poslal v pátek odpoledne do vazby šéfa fotbalové asociace Miroslava Peltu. „K návrhu na vazbu, který byl v této věci podán, rozhodl soud tak, že vzal obviněného do vazby. Konstatoval, že považuje trestní stíhání za důvodné a rozhodl o vazebních důvodech. Jsou zde důvody vazby koluzní a vazby předstižné," řekl Českému rozhlasu žalobce Ondřej Trčka.

Vazbu soud uvalil také na náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Podle žalobce i soudu panují obavy, že budou obvinění ovlivňovat svědky a opakovat trestnou činnost. Vedle Kratochvílové a Pelty je v kauze obviněn také bývalý šéf odboru sportu na ministerstvu Zdeněk Bříza.

Kratochvílová se podle informací serveru Seznam.cz domlouvala na přípravě dotačních programů s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých.

Podle informací ČTK zahájila policie v souvislosti s vyšetřováním trestní stíhání náměstkyně a bývalého šéfa odboru sportu na ministerstvu školství Zdeňka Břízy. Bříza bude podle Bílé s platností od úterý 9. května odvolán z pozice ředitele Vysokoškolského sportovního centra. Ministerstvo zároveň rozhodlo o ukončení dohody o pracovní činnosti s pražským zastupitelem Karlem Březinou (ČSSD), který byl v souvislosti s případem mezi zadrženými.

Další informace o postupu sekce k zajištění financování sportovních klubů oznámí ministerstvo v úterý.

autoři: aku , ogo
Spustit audio